Assalamualaikum dan selamat sejahtera.
Kek Lobak Merah
Bahan-bahannya :)
2 1/2 cawan tepung gandum.
1 1/2 tsp baking soda.
2 tsp baking powder.
1 tsp garam.
4 biji telur.
2 1/2 tsp serbuk kayu manis.
1 cawan gula perang (brown sugar)
3/4 cawan minyak jagung.
4 cawan lobak merah yang di parut kasar.
1/2 cawan badam flakes.
1/2 cawan kismis.
Cara-caranya:
- Lobak merah di parut kasar.
- Satukan minyak jagung ,telur,gula dan garam di dalam bekas yang sesuai.Whisk sehingga sebati.
- Kemudian masukkan tepung yang telah di ayak dengan baking soda ,serbuk kayu manis dan baking powder.Gaul rata.
- Akhir sekali masukkan parutan lobak merah,badam dan kismis.Gaul sehingga rata.
- Isikan adunan ke dalam cawan kek kertas dan bakar sehingga masak.
Kek yang sangat ringkas serta cepat disediakan.Jika adunan agak cair boleh tambahkan dengan 1/3 cawan tepung gandum....oh ya tak lupa Cm nak ucapkan terima kasih daun keladi pada Gert kerana hadiahkan cawan kek kertas ini.Cm suka sangat :)....
suka sangat kek ini tp nak makan asyik beli jer...hehehe
ReplyDeleteAssalam cm,
ReplyDeletedah lama kita perhatikan
kek lobak merah ni..kita belum pernah cuba buat..
pasti sedap...:)
terliur rasa
ReplyDeletehttp://mhsfrozenfoodmarketing.blogspot.com/
Makcik pinjam resepi...nk try buat....
ReplyDeleteTmbh topping cheese atas....sedappppnyer makcik masak
Makcik pinjam resepi...nk try buat....
ReplyDeleteTmbh topping cheese atas....sedappppnyer makcik masak