Sambal Tomat.
Asal: Dapur CikManggis.
Bahan-bahannya:
5 biji cili masak.
5 biji cili api.
2 biji buah tomato.(saiz agak besar)
4 ulas bawang putih.
5 ulas bawang merah.
Sedikit belacan.
Garam secukup rasa.
Gula secukup rasa.
1 biji limau kasturi.
- Cili masak,cili api,buah tomato,bawang putih dan bawang merah direbus sekejap.Toskan airnya.
- Kisar sehingga hancur.Masukkan belacan dan gaul rata.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan kisan sehingga wangi.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.Kecilkan api dan biarkan di atas api sekejap.
- Perah jus limau kasturi.Kacau rata,Siap untuk dihidangkan.
Tadi Cm makan sambal ini dengan ayam panggang...Hmm..rasa seperti sambal ayam penyek pun ya :)
Wah bestnya..direbus pastu kisar dan tumis... mesti sedapkan..
ReplyDeletenampak sesuai sangat sambal & ayam nya...
ReplyDeletenampak sedap sangat sambal tomat ni.. nak cuba gak lah.. tq
ReplyDeleteLama tak singgah sini. Oh dah besar si Maryam tengok gambar barunya.
ReplyDeleteSihat ni sambal tomat.
salam..
ReplyDeletememang menggoda betul sambal tomat tu..sedap tu.
will try .. nampak menarik and pasti sedap ..
ReplyDelete