LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tuesday, November 12, 2013

Sambal Pedas Sorok Sorok :)p...(Sambal Pedas Udang Kering)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Cm jarang memasak masakan yang pedas walaupun terlalu rindu nak makan makanan yang pedas-pedas  sehingga meleleh hidung hehe.Selera melayu lah katakan.Mesti selera cili api ..sambal belacan dan budu serta ikan masin.Selera suami pulak opposite...bukan tak suka pedas tetapi tak boleh .... jadi demi sayang seorang isteri pada suami ,ku sanggup berkorban :)p...Tetapi........

Cm pastikan ada stok Sambal Pedas Udang Kering kat dapur  tapi kena sorok-sorok dari pandangan suami.Jika  di makan akibatnya ke hospital lah jawabnya :(.Asalnya sambal ni di panggil sambal Setan tetapi tak baiklah kan nama yang begitu diberi pada makanan takut kurang keberkatan.Kasilah nama yang baik-baik dan menarik.

Bahan-bahannya:

1/2 kg cili api merah.
10 biji cili masak.
6 ulas bawang putih.
1 labu besar bawang besar.
1 cawan udang kering.
Gula melaka secukupnya.
Garam secukup rasa.




Cara-caranya:


  • Kisar cili api,cili masak,bawang putih dan bawang besar,udang kering   dengan sedikit air sehingga sebati.
  • Panaskan  1 1/2 cawan  minyak masak dan tumis bahan-bahan yang di kisar tadi.Masukkan gula melaka dan garam secukup rasa.
  • Apabila sambal hampir masak kecilkan api dan sentiasa mengacau sehingga sambal bertukar warna menjadi agak gelap.
  • Sejukkan terlebih dahulu sebelum disimpan dalam botol atau bekas yang sesuai.
  • Sedap dimakan dengan mee kari,kuey tiew goreng,mee sup atau di makan dengan nasi panas.

Nota:  Sambal ini boleh juga di jadikan perencah nasi goreng.bihun goreng,kuey tiew goreng atau mee goreng.

5 comments:

  1. Oh my, sedapnya sambal. My all time favorite! I suka makan dengan mee Dan nasi goreng.

    ReplyDelete
  2. Nampak sedap sambal ni, CM! Tapi cili api merah 1/2 kilo tu yang PH nak pengsan sebab very pedas. PH nak buat juga sambal ni tapi kurangkan cili padi. Kalau tidak, akibatnya sakit perut....

    ReplyDelete
  3. Teringat bila makan kat Johor ada menu mee racun. Rasanya sangat2 pedas.

    ReplyDelete
  4. Hye Cm, thanks for sharing resepi ni..nak tanya sambal sorok ni boleh tahan brp lama? Mcmana nak simpan kat dlm fridge ke kat luar je...minat nk cuba ni :)

    ReplyDelete