Cakoi:Sumber Citarasawan.
Bahan-bahannya:
400 gm tepung gandum.
1 biji kuning telur.
3 tbsp gula halus.
1 tsp baking soda.
2 tsp yeast.
1 tbsp susu pekat manis.
1 cawan air.
1 tbsp marjerin.
Minyak masak secukupnya .
Cara-caranya:
- Satukan semua bahan-bahan di atas kecuali tepung dalam mangkuk besar.Kacau sehingga rata.
- Kemudian masukkan tepung dan gaul sehingga sebati.
- Uli sehingga licin.Jika terlalu melekit taburkan dengan sedikit tepung gandum.
- Tutup mangkuk dengan cling wrap selama 1/2 jam.
- Keluarkan doh ke atas papan pencanai dan gelek setebal 1/2 cm dan potong doh memanjang selebar satu inci.
- Potong doh mengikut saiz yang di kehendaki.Tekan doh dengan lidi dan cantumkan dua kepingan.dengan bahagian yang bertanda lidi bertemu antara satu sama lain.
- Panaskan minyak.Tarik potongan doh sedikit sebelum di goreng.
- Goreng sehingga perang keemasan.
Selamat mencuba :)
salam rindu CM..woww mmg nmpak sgt kegebusannye itu..mesti sedapkan kak!
ReplyDeletelamanya tak buat cakoii..suka makan ngan sos kaya
ReplyDeleteSedap nih, CM! Masa kecik dulu PH makan dengan gula :)
ReplyDeleteKalau pergi pasar malam wajib beli.
ReplyDelete