LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Wednesday, October 30, 2013

Nasi Parpu.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Akhir-akhir ni jarang makan nasi.Menu bertukar ganti dari laksa ke bihun,kemudian roti dan pasta.Pastu balik makan roti jadi akhirnya beras tidak di usik.Apabila buka bekas beras ...alamak.dah ada kutu beras.Jadi hari ini Cm masak nasi berperisa dengan beras basmathi yang lama tersimpan ....

Bahan-bahannya:

4 cawan beras basmathi-rendam 1/2 jam dan toskan.
2 inci kulit kayu manis.
1 helai daun salam.
1/2 tsp serbuk ketumbar.
1/2cawan daun pudina-cincang.
1/2 cawan daun ketumbar-cincang.
1 inci halia-tumbuk
1 tbsp perahan jus lemon.
Bawang goreng secukupnya.
2 ulas bawang putih-tumbuk
4 ulas bawang merah.,-mayang halus.
1/2 cawan yogurt.
2 tsp serbuk cili.
Minyak jagung untuk menumis.
Garam secukup rasa.

1 1/2 cawan kacang dhal.
1 tsp serbuk cili.
1/2 tsp serbuk kunyit.
Sedikit garam.


  • Didihkan air dalam periuk.Masukkan beras dan garam.Masak sehingga 90 peratus masak.
  • Rebus dhal dengan garam,serbuk kunyit dan serbuk cili.Jangan terlebih  masak.-Toskan.
  • Panaskan minyak dalam periuk nonstick.Tumis kulit  kayu manis ,daun salam,buah pelaga,bunga lawang,halia,bawang putih.Gaul hingga mesra dan wangi.
  • Kemudian masukkan serbuk ketumbar,serbuk cili,yogurt,daun pudina dan daun ketumbar serta garam.Akhir sekali masukkan kacang dhal.Kacau sehingga rata.Biarkan mendidih dan agak kering sikit airnya
  • .Masukkan 1/2 daripada beras rebus tadi.Taburkan dengan bawang goreng dan tuang beras yang selebihnya.Taburkan dengan bawang goreng serta jus lemon.Tutup periuk dan masak dengan api yang perlahan sehingga masak.
  • Bila nasi dah masak kaup balikkan nasi agar bahagian yang berperisa dibawahnya 
Nasi dhal ni sedap di makan  dengan sambal belacan dan salad sayur sayuran,

2 comments:

  1. Salam kak CM.. 1st time dgr nasi parpu nih.. jakun je rasanya. hihi

    ReplyDelete