Ilham dari dapur Periuktanah.
Bahan-bahannya:
500 gm beras pulut-rendam 1-2 jam.
250 gm gula melaka.
50 gm gula merah.
3 ulas durian.
2 helai daun pandan.
Sedikit bijan-sangai sekejap.
Secubit garam.
2 cawan santan pekat.
Cara-caranya:
- Kukus pulut sehingga masak.
- Satukan gula melaka,gula merah,santan,garam,durian dan daun pandan ke dalam periuk yang sesuai.
- Masak sehingga likat.
- Kemudian masukkan pulut dan dikacau sehingga sebati.
- Biarkan di atas dapur sekejap dengan api yang perlahan.kacau sehingga pulut agak likat dan kering.
- Tuangkan ke dalam loyang dan tekan-tekankan agar padat.Taburkan dengan sedikit bijan.
- Siap untuk dihidangkan.
Sedapnya wajik, saya suka kuih ni ;)
ReplyDeletefisrt time tengok wajik durian berbijan, kreatif :-)
ReplyDeleteAssalamualaikum CM, adoyaaiii tengok wajik durian tu terus tergoda...nampak cantik dan sedap kejadiannya. Tp x pernah rasa yg diletak bijan camni... ^___^
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteWajik ini memang sedap !
ReplyDeletehi kak cm, coming by to wish you selamat hari raya, have a lovely celebration!
ReplyDeleteSalam CM. Sesuatu yg baru!
ReplyDeleteSelamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin dari Along sekeluaga.