LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Sunday, June 2, 2013

Sambal Petai Dengan Udang.

Selamat tengahari ya.Menu untuk makan tengahari telah siap.Sup sayur,Ikan Siakap Kukus dan Sambal Petai serta Nasi Putih.Berpesan pada diri sendiri agar makan dengan penuh "sopan" ya..jangan lebih-lebih sambil letak timbangan di sebelah hehe.Bila kita suka masak pastinya kita suka makan.Tapi makan berpada-pada.Berhenti sebelum kenyang.

Setiap kali Cm masak sambal petai Si adik akan membuat muka tak puas hati ..katanya baunya sungguh "power" hehe.Si Ayah pulak hanya senyum kambing sebab dia lah orang yang menyuruh Cm beli petai semalam.Katanya kesian pada penjual petai tu...orang tua dan nampak macam orang susah.

Jika balik kampung di  Bentong dan ke pasar pagi selalunya kami akan berakhir  dengan barang barang makanan penuh bonet kereta.Semasa melalui satu kawansan pasar ternampak seorang nenek /nyonya tua menjual telur ayam kampung.Nenek tu sungguh tua berjalan pun tak boleh tegak.Rasanya umurnya dah melebihi 80an.Didepannya hanya ada 20 biji telur ayam kampung.katanya telur ayam yang dia bela sendiri.

Bila melihat wajah nenek tu tetiba rasa ...sayu kerana dalam usia lanjut begitu masih berniaga di panas terik..suami Cm terus hulur duit untuk harga telur ayam tersebut.Sebiji 60 sen.Tak tahulah berapa harga yang suami Cm bagi untuk 20 biji telur tu...nyonya tu sungguh gembira..mmkoi..mmkoi...mmmkoi...
Bahan-bahannya:

10 ekor udang-buang kulit dan bersihkan.
9 tangkai cili kering-buang biji dan rebus sekejap-toskan.
4 papan petai-kopek kulitnya.
3 labu bawang besar.
1 ulas bawang putih.
sedikit belacan.
1 keping asam gelugur.
Gula melaka secukup rasa.
Garam secukup rasa.
Minyak untuk menumis.

Cara-caranya:


  • Kisar cili kering,bawang besar,bawang putih dan belacan.
  • Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar sehingga wangi.
  • Masukkan udang serta petai  dan gaul sehingga rata.
  • Masukkan garam,gula melaka dan asam keping.
  • Masak sehingga sambal pekat.
Jika masak sambal Cm suka guna gula melaka kerana rasannya lebih sedap.Manis-manis lemak gitu.Kali ini Cm guna bawang besar .Alasanya kerana nak cepat hehe.Sebenarnya jika guna bawang merah kecil lagi sedap. Bawang merah dalam anggaran 10-15 ulas.

Selamat menjamu selera dan selamat berhujung minggu bersama keluarga tercinta :)

5 comments:

  1. Salam kak manggis...sedapnya mkn sambal udang ngan petai.Pasti tghari ni mkn menambah2 nasik :D

    ReplyDelete
  2. Aslmlm. Walaaa... Along nak join CM ler mkn nasi lauk sambal petai... mmg best!

    ReplyDelete
  3. tu dia besaq petai ye kak..terangkat ni kena dgn udang ..

    ReplyDelete
  4. Saya suka sangat petai udang , baru masak , nak share version Saya soon..

    ReplyDelete
  5. UBAHSUAI RUMAH area kajang, bangi, cheras, serdang, puchong, subang, shah alam, kepong, nilai, ampang, gombak (Selangor/KL) Sambung dapur, parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster, plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL. Hubungi: 0182233854 khaidir click → FACEBOOK atau → BLOGGER

    ReplyDelete