LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Thursday, June 20, 2013

Lontong Jawa.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Pagi tadi  Cm belajar satu lagi  resipi baru dari Bibik..Selama ini Cm selalu nampak di pasar tani ada peniaga yang menjual "nasi himpit" dalam gulungan daun pisang.Teringin nak buat  sendiri dan hari ini tertunailah hasrat dihati.


Bahan-bahannya:

3 cawan beras-cuci bersih.
4 cawan air.
Daun pisang secukupnya.
Pencungkil gigi secukupnya.

Cara-caranya:


  • Beras dimasak seperti biasa tetapi lebihkan air agar sedikit lembik.Sukatan air sebenarnya bergantung pada jenis beras tetapi jangan terlampau lembik ya.Sedang-sedang je.
  • Apabila nasi masak sejukkan sekejap agar senang untuk membalutnya.
Cara-cara membalut:

Sendukkan sedikit nasi dengan menggunakan senduk plastik yang tak melekat.Padatkan serta bentukkan lonjong seperti ini.



Gulung dengan kemas dan sematkan dengan pencungkil gigi di hujungnya.

Tekan-tekankan bahagian hujung yang satu lagi agar nasi menjadi lebih padat dan semat dengan lidi.Lakukan proses yang sama sehingga selesai dan rebus selama 1 jam.

Setelah masak toskan airnya dan biarkan sejuk baru di potong.

Wah baunya sungguh harum dan nasinya pun lembut.

Alhamdulillah sedap dimakan dengan sayur lodeh dan sambal ikan bilis.Raya tahun ini nampak gayanya Cm akan ucapkan selamat tinggal pada nasi himpit segera yang menggunakan plastik :)

11 comments:

  1. Ouh saya pon pernah rasa nasi impit style mcm nih...sedap jugak ...tp saya ttp suka nasi impit yg tekan2 dan tindih dgn tong gas....hehehe ade urmmphhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe ya...yg tindih dgn tong gas atau lesung batu giling tu mmg urmmmphh sb padat.Mkn sepotong dah kenyang ;)

      Delete
  2. Saya ni keturunan Jawa tapi tak pernah buat lontong... hihihiii...buat malu aje. Bila CM kata masak 1 jam je, rasa macam senang pulak... patut dicuba ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu saya pernah baca dlm satu blog buat lontong jawa tetapi dgn memasukkan beras ke dlm daun pisang dan di rebus selama 5 jam.Mak ai lamanya jd niat tinggal niat.

      Bila ada cara yg paling cepat baru saya berani cuba hehe

      Delete
  3. senang plak nmpk tu....msti wangi je bau daun pisang tu...

    ReplyDelete
  4. menariknya lontong jawa tu..sedap makan dengan kuah kacang jugak..

    ReplyDelete
  5. wah nampak sedap lar.nak cuba buat lar nanti .yak sampai 5 minit je dah buleh makan.yang penting cepat ,sedap dan keyang .biasa ain guna nasi impit adabi je hahahaaa

    ReplyDelete
  6. salam rindu CM..kita pun suker sgt nasi impit lam gulung daun pisang nih..lagi sedap & harum baunye kan!!

    ReplyDelete
  7. ouw rajin sekali cik manggis bikin lontong ni. Saya yang orang Jawa tulen malah belum pernah buatnya, hehehe....

    ReplyDelete
  8. ya, saya pun tak suka masak dengan plastic, masak dengan daun pisang, tentu Wangi sangat. Thanks for sharing.

    ReplyDelete
  9. UBAHSUAI RUMAH area kajang, bangi, cheras, serdang, puchong, subang, shah alam, kepong, nilai, ampang, gombak (Selangor/KL) Sambung dapur, parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster, plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL. Hubungi: 0182233854 khaidir click → FACEBOOK atau → BLOGGER dan → CONTACT

    ReplyDelete