LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Sunday, June 23, 2013

Cendol / Lod Chong.( I )

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Ramadhan datang lagi,kedatangan mu ku tunggu dengan penuh rasa gembira dan debaran.Lebih kurang 15 hari lagi umat islam akan menyambut bulan puasa dan ramai yang telah mula melatihkan diri berpuasa sejak bulan Rejab lagi.

 Alhamdulillah.Saat yang paling manis sekali apabila tiba waktu berbuka yang menandakan kita telah berjaya menahan lapar dan dahaga selama sehari suntuk...jangan salah faham ya berpuasa bukan sekadar menahan lapar dan dahaga sahaja  tetapi menjaga tuturkata..pandangan dan pendengaran.Banyakkan berzikir dan membaca Al Quraan.Semoga Ramadhan kita kali ini lebih baik dari yang sebelumnya..Amin.



Setiap kali bulan puasa  Cm jarang ke pasar Ramadhan.Kami berbuka seadanya sahaja .Itulah permintaan suami yang selalu menasihati kami anak beranak agar jangan membazir dan jangan menjadikan bulan puasa sebagai pesta untuk makan-makan.Selalunya kami berbuka puasa dengan buah tamar ,minuman panas dan sejuk serta nasi.

Sekali sekali Cm akan sediakan sejenis kuih tetapi selalunya suami akan menjamah kuih selepas solat terawih.Cendol salah satu kegemaran suami dan anak-anak.Tahun ini insyallah Cm akan cuba buat cendol sendiri :)

Cendol : Sumber KakBesah.

Bahan-bahannya:

1 cawan tepung beras.
3 cawan air daun pandan.(10 helai daun pandan di kisar dengan 3 cawan air)
1/2 tsp kapur -bancuh dengan 2 tbsp air.
Sedikit pewarna hijau-optional.
2 tbsp penuh tepung ubi.

Cara-caranya:


  • Satukan semua bahan-bahan di atas hingga sebati dan tapiskan.
  • Tuangkan ke dalam periuk non stick dan masak dengan api yang sederhana.
  • Sentiasa mengacaunya agar tidak berketul-ketul.
  • Masak sehingga mendidih dan adunan menjadi licin serta bersinar,
  • Sementara itu masukkan air dan sedikit ketulan air batu ke dalam bekas yang sesuai.
  • Sendukkan adunan kedalam acuan cendol dan tekan ke dalam bekas yang mengandungi air batu tadi.
  • Lakukan sehingga selesai.
  • Simpan di dalam peti sejuk dan sedia untuk di hidang mengikut citarasa masing masing.
  • Ada yang suka makan bersama santan,gula melaka dan kacang merah serta durian.
Inilah acuan cendol yang Cm gunakan.Tetapi lubangnya agak besar jadi hasil cendol kali ini lebih besar saiznya . Selamat mencuba .

5 comments:

  1. Wah cantik sungguh warna hijau cendul tu... boleh akak cuba nanti CM ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cubalah Insyallah jadi dengan cantik.Seronok sangat.

      Delete
  2. CM, nak semangkuk cendol....no, no, buat dua mangkuk untuk PH hee..hee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe 3 mangkuk pun boleh.Cm tengah gila buat cendol ni seronok sangat.

      Delete
  3. Cantiklah cendol buatan CM. Saya pun main-main dengan cendol, baru je buat aiskrim berperisa cendol :)

    Selamat berpuasa kepada CM sekeluarga.

    ReplyDelete