Aroy mak mak...Sedapnya rasa tak boleh berhenti mengunyah "sireh" special ni tetapi anak-anak dan suami tak menggemarinya.Tak apa ....sekadar mencuba sesuatu yang baru.Lain kali tukar dengan daun salad sebab dorang tak suka rasa daun kadok...
Akibat kesedapan Mieng Kham ni...hampir botak pokok kaduk ku hehe.....
Bahan-bahannya:(Filling)
Cili padi-potong kecik.
Kacang tanah-goreng tanpa minyak.
Isi kelapa (warna merah dan putih tu ada jual dikedai)
Halia muda-potong kecik.
Limau kasturi-potong kecik-dengan kulitnya.
Bawang merah-cincang (Cm guna bawang besar)
Udang kering-goreng tanpa minyak.
\
Bahan-bahan untuk Sos:
1 tbsp serbuk belacan.
2 inci lengkuas-hiris nipis dan goreng tanpa minyak.
2 inci halia-hiris nipis dan goreng tanpa minyak.
1/3 cawan kelapa-goreng tanpa minyak hingga perang.
2 tbsp udang kering-goreng tanpa minyak.
5 ulas bawang merah-kupas dan potong kasar dan goreng tanpa minyak.
1/2 ketul gula melaka.
Cara-caranya:
Masukkan semua bahan-bahan kedalam food processor dan kisar hingga sebati.Masukkan kedalam periuk dengan sedikit air dan masak hingga pekat.
Cara-cara menghidang:
Ambil sehelai daun kaduk.Masukkan baha-bahan fillingnya dan last sekali letak sos.Balut kemas-kemas dan sedia untuk di makan.Balutannya seakan-akan nak balut sireh pinang gitu :)..Selamat mencuba.
Nampak sedap...tp yus pon lom ade kekuatan nk kunyah daun tu...serammmm
ReplyDeletetula Yus...mula-mula tak berani tapi setelah dicuba,hmm sedap :)..cubalah Yus.
Deletesaya suka ini tapi budak-budak di rumah tak minat, nampaknya awak cuma belanja i makan lar, hehehe..
ReplyDeletehehe boleh..boleh..ya la..anak-anak dan suami tak suka.Katanya rasa terlalu esotik :)
Deletesalam cm...
ReplyDeleteya Allah kak... kalaulah dekat dah saya mengecek mieng kam ni kak.. dah lama teringin nak rasa.. nak buat tak terbuat sbb ketidakcukupan bahan2nya tu.. mak sy pernah buat masa adik ipar mengidam nak mkn.. tp masa tu sy tak kebetulan balk kg.. jd tak dptlah merasa... owhh.. ada ye kelapa kering tu kat kedai bakeri.. senanglah kalau nk buat.. daun kadok pun ada byk tumbuh melata kat tepi2 pagar berhampiran sekolah agama anak... boleh kot ambil sikit sebab tak bertuan.. hehee...
Cuba lah buat Madiha.Sebenarnya bila google resipinya ada macam-macam versi.ada yang letak sos ikan dam sosnya tapi akak tak suka baunya yang kuat.
DeleteAda juga orang letak bunga kantan dan kerisik untuk fillingnya.Kita buat mengikut selera masing-masing.
salam cm,
ReplyDeletebhn2nya ok...nmpk sedap...tp nak kunyah daun kaduk tu.....huhuhu....mmg x kan la...x de keberanian lagi....:-) klau sy kena mkn ngan daun salad kut...bru bole msuk....
hehe ramai yang tak punya kekuatan nak kunyah daun kaduk tu..samalah kita tetapi bila dah cuba sekali tak mau berhenti mengunyah.
Deletedaun kadok sungguh berkilat macam daun sireh... kurius juga nak tau rasanya..
ReplyDeleteche mid...rasanya hmmm..pedas...manis..lemak..masin..susahlah nak cakap cuba Che Mid try sekali :)
Deletekreatif nyer
ReplyDeletecuba try sekali :)tentu nak lagi
DeletePernah makan ni raya tahun lepas memang tak boleh berhenti di buatnya...tapi sosnya masa tu anak sedara bawa...boleh gak cuba ni...kat hotel mahal harganya ni...sebagai appetizer.
ReplyDeleteya khabarnya memang mahal kat hotel tapi jika buat sendiri sungguh murah dan puas memakannya.
Deletesalam makcik,
ReplyDeleteapa kabar? semoga sehat selalu ya :)
aku baru tau ada sirih mieng kham. sedap ke?
wslm Dee..ini bukan sireh yang dimakan dengan pinang tu ya..ini daun kaduk namanya.Tak tahu apa panggilan di Indonesia.
DeleteSalam cm...saya belum pernah rasa.Teringat arwah opah saya suka makan sireh.
ReplyDeletewslm zai..hehe kita pun teringat arwah tok sedara yang kuat makan sireh pinang..siap bergobek lagi tu .
DeleteAssalamualaikum kak hee lama dah sangat megidam mieng kham ni..daun kadut ada jumpa kat pasar tani serdang tp lupa nak beli ingat nnt nak g sana lg...kecur pipi dah ni...negok sambal manis tu
ReplyDeletewslm..eh pasar tani Serdang kat bahagian mana dan hari apa?teringin nak pi.
Deletehi kak cm, pernah dengar mieng kham tapi tak pernah makan. daun kaduk pun tak pernah makan..ada rasa kah daun kaduk itu?
ReplyDeleteHai lena..sebenarnya daun kaduk ni ada rasa sedikit pedas..sedikit saja tau dan baunya agak kuat bila kita mengunyahnya..ada seakan-akan bau daun cekur...
Deletenmpk je pn da mcm bselere tgok..tp nk buat tu..ehehe ce poskan siket.. :P
ReplyDeletehehe :)kena pos laju ni
Deletesedapnyor colek kadok..feberet ni..biasa mkn kalau balik ban buketta,umah nenek..
ReplyDeleteAll time favorite
ReplyDeleteAll time favorite
ReplyDeleteAll time favorite
ReplyDeleteLama xmakan. Gian nk mengunyah aje.. last makan kat padang besar perlis.. kt bangi dah ado..kedai fizomawarkitchen.
ReplyDeleteLama xmakan. Gian nk mengunyah aje.. last makan kat padang besar perlis.. kt bangi dah ado..kedai fizomawarkitchen.
ReplyDelete