LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Monday, December 17, 2012

Kek Coklat Chiffon.



Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Petang tadi Cm masuk dapur Nor Ganu yang femes amos tu hehe.Berkenan dengan kek cipon marble tu ..ya ampoon..cantik nya jadi Cm terus keluarkan bahan-bahan yang memang dah ada kat dapur.Selalunya jika resipi baru Cm akan teliti dan baca betul betul cara-caranya baru Cm buat tetapi kali ini agak gelojoh sikit hehe..nak buat tang tang tu jugak......jadi tersilap cara :(.......langsung jadi kek seperti kat bawah ni .Apa-apa pun terima kasih Nor.I love you lah Nor sebab kek ni sungguh  sedap sekali.

Bahan-bahannya:

A (Adunan putih telur )

5 biji putih telur.(grade A)
90 gm gula halus.
10 gm tepung jagung.

B  (Adunan kuning telur )

5 biji kuning telur.
60 gm air.
60 gm minyak jagung.
80 gm tepung gandum.
20 gm gula halus.
8 gm serbuk koko.

Cara-caranya:


  • Satukan B  ke dalam mangkuk dan kacau hingga sebati.Pastikan adunan tidak berketul.Ketepikan.
  • Kemudian dalam mangkuk yang lain dan pastikan mangkuk betul betul kering.Pukul putih telur hingga kembang.
  • Kemudian masukkan gula halus sedikit demi sedikit sambil di pukul hingga kental.
  • Masukkan tepung jagung  dan terus pukul hingga berkilat.
  • Masukkan putih telur ke dalam adunan B sedikit demi sedikit sambil digaul hingga sebati.
  • Pastikan adunan betul betul sebati agar kek nanti tidak berlubang apabila masak.
  • Tuangkan adunan kedalam loyang kek chiffon.Bakar hingga masak.
  • Apabila masak terbalikkan loyang kek dan biarkan kek sejuk dengan cara tersebut.
Alhamdulillah.walaupun kek "tersalah Bikin" tetapi ianya tetap sedap.Apabila makan seolah olah hancur dalam mulut tanpa di kunyah  hehe...pejam mata dan bayangkan anda makan  "Cotton Candy" pstt  Cm exaggerate ni hihi...tetapi memang berbaloi baloi....

Sedap dimakan bersama Kopi O panas :)

10 comments:

  1. Amie pun ikut pejam mata ni nak menikmati kelazatan kek coklat chiffon tu..... adeeehhhhh nak air segelas CM!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe ..boleh boleh mai duduk tepi Cm ni sambil.minum sambil layan cerita korea no Oh lala couples :)

      Delete
  2. tersalah bikin pun dh nmpk cantik sgt kejadiannya...kalau x tersalah lagi la kan... kek chiffon ni kalau makan sepotong je memang tak puas...sedapnya :)

    ReplyDelete
  3. Terima kasih Mas.Ini namanya rezeki sb salah bikin hehe.Memang ya Mas.Makan kek cipon.ni lambat puas.Sedar tk sedar abis sebijik :)

    ReplyDelete
  4. Salam kak CM... sedapnyer! tun suka makan kek cipon nih.. mcm mkn kapas, satu2 masuk mulut, lama2 habis sebijik! hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Tun.
      Suka masak sb seronok bila kek menjadi dan pastinya suka makan Tun ;)....bahaya kek ni.Makan sebijik pun tk kenyang hehe

      Delete
  5. Cantik gebu nampak. Along phobia sikit nak buat kek cipon.
    psss... Aiskrim duyan dah buat, takdan nak makan lagi... gambo pun lum snap... tunggu ya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh Alonggg...nape pobia tu?musti ada sejarahnya tu :)
      Alamak bestnya Along ni...baru sebut dah siap.Cam magic pulak rasanya...kita mmg suka eskrim duyan ni.Cepat cepat letak resipi yo..cm nk cuba ni.Thank you Along.

      Delete
  6. salam kak CM
    Sedapnya kek chiffon ni..gebu ajer

    Insyallah jika ada umur saya jemput akak yer

    ReplyDelete