Selain kek buah ,Cm suka makan kek coklat.Resipi dari dulu hingga kini Cm guna resipi yang sama kepunyaan Datin El.Alhamdulillah anak anak pun suka.
Kek retak sedikit kerana suhu oven terlalu panas.Ada masalah sikit dengan oven yang dah "berumur"ni...
Bahan-bahannya.
250 gm butter.
4 biji telur.
2 cawan gula halus.
2 1/2 cawan tepung gandum.
1 tsp soda bikarbonat.
1 tsp baking powder.
1 tsp essen vanilla.
1 cawan serbuk koko.
2 cawan susu berperisa coklat.
Coklat ganache.
250 ml whipping cream.
500 gm coklat masakan.
20 gm butter.
Cara-caranya:
- Ayak tepung,serbuk koko,soda bikarbonat dan baking powder-ketepikan.
- Pukul butter dan gula halus hingga kembang.Masukkan telur sebiji demi sebiji dan di pukul lagi hingga kembang .Jangan lupa masukkan essen vanilla ya.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan di selang- seli dengan susu coklat sambil di pukul perlahan-lahan.
- Lakukan sehingga selesai,
- Tuangkan kedalam loyang yang telah disapu dengan sedikit butter serta di alaskan dengan kertas minyak.Bakar sehingga masak.Sejukkan kek di atas rak dawai.
- Sementara menunggu kek sejuk boleh kita sediakan bancuhan coklat ganache ya.
- Cairkan coklat dengan kaedah double boil.
- Kemudian panaskan whipping cream sehingga mendidih.
- Tuangkan cream kedalam coklat cair bersama -sama dengan butter,
- Kacau hingga sekata/sebati.
- Tuangkan ke atas kek dan biarkan coklat beku.Jika nak cepat bolehlah masukkan kek kedalam peti sejuk sekejap.
Jika ada kawan-kawan yang ingin nak try resipi ini..silakan..silakan..selamat mencuba.Insyallah takkan mengecewakan..sungguh..tak tipu hehe.Ceria ceria selalu.
huhaiii x blh tahan...sedapnya kak :)
ReplyDeleteDapat sepotong pun puas hati ni Cm... siap dengan secawan minuman panasnya tu, memang terbaeeekkk!
ReplyDeleteuishhhh...cedapnye
ReplyDeleteAssallamualaikum CM..
ReplyDeleteKak, cantik berkilat dan licin topping kek akak..