Assalamualaikum dan selamat sejahtera.
Hari ini Cm ada Chef jemputan :)...Sejak keluar dari hospital Aqeel, Mommy dan Daddy nya tinggal bersama Cm. Jadi lebih meriah apabila tiba waktu berbuka.Petang tadi Mommy Aqeel tunjuk bakat terpendam apabila berjaya memasak Red Velvet Cupcake beberapa minit sebelum berbuka puasa....Terer giler hehe....
Nampak tu Mommy Aqeel sedang menyukat bahan-bahannya dengan berpandukan resipi dari taliponnya
Bahan-bahannya:
Cream cheese Frosting.
225 gm cream cheese .
60 ml pure cream (Bullae).
1/2 cawan gula kastor.
1 tsp vanilla essen.
Cara-caranya:
Pukul cheese sehingga gebu. Kemudian masukkan gula kastor dan cream. Pukul lagi sehingga sebati. Akhir sekali masukkan vanilla essen. Masukkan adunan ke dalam pipping beg dan ketepikan.
Red Velvet Cake
Bahan A
1 +1/4 cawan (125 gm) tepung naik sendiri.
1 tbsp serbuk koko.-ayak bersama tepung.
Bahan B
1/4 (50gm) unsalted butter (SCS).
3/4 cawan (150 gm) gula kastor.
1 biji telur grade A.
1/2 tsp essen vanilla.
Bahan C
1/2 cawan buttermilk (PAUL).
1 tbsp pewarna merah.
Bahan D
1 tsp cuka.
1 tsp baking powder/sodium bikarbonat
Cara-caranya:
- Pukul butter hingga gebu.Masukkan gula,telur dan vanilla. (Bahan B)
- Masukkan bahan A dan bahan C secara berselang seli hingga selesai.
- Kemudian masukkan bahan D.Gaul hingga sekata.
- Paipkan ke dalam cawan kertas (satu pertiga acuan).
- Masak dalam suhu 180 darjah celcius selama 15-20 minit atau sehingga masak.
- Sejukkan di atas wire rack.
- Akhir sekali sapukan cream cheese dan simpan dalam peti sejuk selama 20 minit.
Salam makcikkkkk!! maaf ya dtg lambat sikit sbb kita beberapa hari ni badan letih jerrr, ni dah ok sikit niii dah cargasss sikit hihihi.... masak apa hari ni? kita mkn mee segera ajerr arini sbb teringin nk makan, kuih pun buat kuih bodo2 jerr kuih lepat pisang hihihi..
ReplyDelete