Assalamualaikum dan selamat sejahtera.
Kuih Ketayap adalah kuih untuk minum petang kami hari ini.Sekarang ada bermacam-macam jenis Ketayap.Ada yang berbelang belang,ada yang dot dot dan macam-macam lagi tetapi Cm memang suka yang asli warna hijau pewarna dari jus pandan.
Bahan-bahan Untuk kulit:
2 cawan tepung gandum.
5 helai dau pandan dikisar dengan 1 1/2 cawan air.
3/4 cawan santan.
2 biji telur.
Sedikit garam.
Cara-caranya:
Satukan jus pandan,tepung,santan,garam dan telur ke dalam blender.Blend hingga sebati.Panaskan kuali yang tidak melekat.Dadarkan nipis-nipis sehingga selesai.
Inti:
1 biji kelapa parut.
1 ketul gula melaka.
Secubit garam.
1/2 cawan air.
1 helai daun pandan.
Cara-caranya:
Masukkan semua bahan-bahan di atas ke dalam kuali.Masak sehingga kering.Sejukkan sekejap sebelum di balut dengan kulit ketayap.
memang sedappp sb feberet dari dulu he he mak selalu hidang utk sarapan pagi sebelum ke sekolah2
ReplyDeletekuih orang dulu dulu ni:)senang dan sedap!
DeleteWah rindunya nak makan kuih ketayap. Dulu masa sepupu Diana duk sama kat sini selalu request kat dia walaupun nanti dia ngomel-ngomel. Tapi dia buat juga bila mood baik dia...hehehe...sekarang ni dia tolong jaga Ilhan dekat Sungai Buloh uruskan Ilhan.
ReplyDeleteAqeel dah boleh balik tak lama lagi?
Yang dalam perut Diana ni seakan sama umur dengan Aqeel.
Semoga Diana sihat sihat selalu menunggu ketibaan orang baru:)oh ingatkan Ilhan sekejap saja di Sungai Buloh.Tentu Diana rindu sangat pada Ilhan kan.....tapi jangan risau jika nenek dan atok yang menjaga Insyallah kita dapat tidur dengan nyenyak sebab selalunya nenek atau Atok menjaga cucu lebih teliti dari kita sendiri.
DeleteAqeel belum boleh balik lagi.Sila ke http://aqeelzulqarnain.blogspot.com/ untuk perkembangan terkini:)
Nanti bila balik Msia datang lah ke Putrajaya.Cm akan masak kuih ketayap untuk Diana hehe,
Sedapnya kuih ketayap... kalau Amie buat kuih ni, belum sempat guling inti, anak-anak dah ambil lempengnya cicah inti duluan!
ReplyDeletehehe lagi cepat.Tak payah gulung rasanya sama cuma "feel" lain sikit:)
Deletehmmm...sedapnye. FnF sefamili pun suka kuih ketayap... cuma anak2 tu makan kulit aje...inti nye dibuang...ngee
ReplyDeletehehe betul-betul anak anak masa dorang kecil hanya makan kulit saja.Inti kita makan.begitu juga dgn kuih pau:)makan kulit saja.
Deletesodappnyerr makk.. ehheee
ReplyDeleteEh Tuan haji mete..rasa cam kenal je..yaasir pun dah besar ya:)
Deletegeramm je nengok inti dia tuu.. tun susah betul nk cari kedai yg jual kepala parut kt sini.. skrg ni kalau nk makan sgt kuih2 yg gaul2 kelapa, mmg terpaksa guna kelapa kering :(
ReplyDeleteoh susah nak dapat kelapa parut kat sabah ya..ada kawan kat Jepun guna kelapa dalam tin..sedap jugak Tun.Cuba lah...
Deletelama jugak akak tak buat ketayap ni terliur lah pulak ni memalam tengok ketayappp mesti sedap CM buat
ReplyDeletesalam Bicara Kak Noor.Dah ada kat Msia sekarang?Cm kena buat jika nak makan kuih muih petang petang sebab tak ada kedai berdekatan rumah Cm ni.
DeleteAslmkm CM.... kuih ketayap ada lagi.......?
ReplyDeletewslam Along.Salam Jumaat.Alamak..sori dah habis..len kali ya:)
DeleteCM,,, kita baru tengok lasagna versi CM...bestnyer....macam nak buat laaaa....nanti kita hafal resepinya dulu yerrr.....
ReplyDeletehehe hafal jangan tak hafal:)
Deletesalam kak nah..org kedah mmg namakan ketayap...tapi warna putih lah..masa tok buat dulu2... bila dah mai kl nie jumpa nama dadar..ingatkan telur dadar jer ada hehe
ReplyDeletewslm ilah..hehe ketayap mesti putih kan tapi ketayap moden macam-macam kaler.
DeleteAs salam Kak CM
ReplyDeletekita chope nak buat ni..insyaAllah bulan puasa...hehe...plan menu dulu :)
Salam cm...puasa dah dekat,bolehlah masukkan dalam list untuk juadah berbuka puasa.
DeleteThis is my all time favourite!
ReplyDeleteSalam perkenalan CM....moist jer nmpk intinya...best jer nmpk!!! sure masuk list dlm menu buka nie..:))
ReplyDeleteAssalam CM.
ReplyDeleteKuih ketayap mmg kesukaan anak bongsu saya.
good afternoon kak cm, dah lama tak makan kuih ketayap ini tapi sekali makan, sure can eat few gulungs at one go!
ReplyDeleteha ha lepas makan kuih ketayap mesti rajin ke surau atau masjid baru dapat aroma pandan.....dan pahala extra...
ReplyDelete