LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Thursday, July 12, 2012

Kuih Ketayap.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Kuih Ketayap adalah kuih untuk minum petang kami hari ini.Sekarang ada bermacam-macam jenis Ketayap.Ada yang berbelang belang,ada yang dot dot dan macam-macam lagi tetapi Cm memang suka yang asli warna hijau  pewarna dari jus pandan.

Bahan-bahan Untuk kulit:

2 cawan tepung gandum.
5 helai dau pandan dikisar dengan 1 1/2 cawan air.
3/4 cawan santan.
2 biji telur.
Sedikit garam.

Cara-caranya:
Satukan jus pandan,tepung,santan,garam  dan telur ke dalam blender.Blend hingga sebati.Panaskan kuali yang tidak melekat.Dadarkan nipis-nipis sehingga selesai.

Inti:

1 biji kelapa parut.
1 ketul  gula melaka.
Secubit garam.
1/2 cawan air.
1 helai daun pandan.

Cara-caranya:

Masukkan semua bahan-bahan di atas ke dalam kuali.Masak sehingga kering.Sejukkan sekejap sebelum di balut dengan kulit ketayap.


27 comments:

  1. memang sedappp sb feberet dari dulu he he mak selalu hidang utk sarapan pagi sebelum ke sekolah2

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuih orang dulu dulu ni:)senang dan sedap!

      Delete
  2. Wah rindunya nak makan kuih ketayap. Dulu masa sepupu Diana duk sama kat sini selalu request kat dia walaupun nanti dia ngomel-ngomel. Tapi dia buat juga bila mood baik dia...hehehe...sekarang ni dia tolong jaga Ilhan dekat Sungai Buloh uruskan Ilhan.
    Aqeel dah boleh balik tak lama lagi?
    Yang dalam perut Diana ni seakan sama umur dengan Aqeel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga Diana sihat sihat selalu menunggu ketibaan orang baru:)oh ingatkan Ilhan sekejap saja di Sungai Buloh.Tentu Diana rindu sangat pada Ilhan kan.....tapi jangan risau jika nenek dan atok yang menjaga Insyallah kita dapat tidur dengan nyenyak sebab selalunya nenek atau Atok menjaga cucu lebih teliti dari kita sendiri.

      Aqeel belum boleh balik lagi.Sila ke http://aqeelzulqarnain.blogspot.com/ untuk perkembangan terkini:)

      Nanti bila balik Msia datang lah ke Putrajaya.Cm akan masak kuih ketayap untuk Diana hehe,

      Delete
  3. Sedapnya kuih ketayap... kalau Amie buat kuih ni, belum sempat guling inti, anak-anak dah ambil lempengnya cicah inti duluan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe lagi cepat.Tak payah gulung rasanya sama cuma "feel" lain sikit:)

      Delete
  4. hmmm...sedapnye. FnF sefamili pun suka kuih ketayap... cuma anak2 tu makan kulit aje...inti nye dibuang...ngee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe betul-betul anak anak masa dorang kecil hanya makan kulit saja.Inti kita makan.begitu juga dgn kuih pau:)makan kulit saja.

      Delete
  5. Replies
    1. Eh Tuan haji mete..rasa cam kenal je..yaasir pun dah besar ya:)

      Delete
  6. geramm je nengok inti dia tuu.. tun susah betul nk cari kedai yg jual kepala parut kt sini.. skrg ni kalau nk makan sgt kuih2 yg gaul2 kelapa, mmg terpaksa guna kelapa kering :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh susah nak dapat kelapa parut kat sabah ya..ada kawan kat Jepun guna kelapa dalam tin..sedap jugak Tun.Cuba lah...

      Delete
  7. lama jugak akak tak buat ketayap ni terliur lah pulak ni memalam tengok ketayappp mesti sedap CM buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Bicara Kak Noor.Dah ada kat Msia sekarang?Cm kena buat jika nak makan kuih muih petang petang sebab tak ada kedai berdekatan rumah Cm ni.

      Delete
  8. Aslmkm CM.... kuih ketayap ada lagi.......?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslam Along.Salam Jumaat.Alamak..sori dah habis..len kali ya:)

      Delete
  9. CM,,, kita baru tengok lasagna versi CM...bestnyer....macam nak buat laaaa....nanti kita hafal resepinya dulu yerrr.....

    ReplyDelete
  10. salam kak nah..org kedah mmg namakan ketayap...tapi warna putih lah..masa tok buat dulu2... bila dah mai kl nie jumpa nama dadar..ingatkan telur dadar jer ada hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm ilah..hehe ketayap mesti putih kan tapi ketayap moden macam-macam kaler.

      Delete
  11. As salam Kak CM

    kita chope nak buat ni..insyaAllah bulan puasa...hehe...plan menu dulu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam cm...puasa dah dekat,bolehlah masukkan dalam list untuk juadah berbuka puasa.

      Delete
  12. Salam perkenalan CM....moist jer nmpk intinya...best jer nmpk!!! sure masuk list dlm menu buka nie..:))

    ReplyDelete
  13. Assalam CM.
    Kuih ketayap mmg kesukaan anak bongsu saya.

    ReplyDelete
  14. good afternoon kak cm, dah lama tak makan kuih ketayap ini tapi sekali makan, sure can eat few gulungs at one go!

    ReplyDelete
  15. ha ha lepas makan kuih ketayap mesti rajin ke surau atau masjid baru dapat aroma pandan.....dan pahala extra...

    ReplyDelete