Alhamdulillah .Cm berbuka puasa dengan sekeping roti canai homemade.Bila perut lapar semua makanan yang dimakan terasa sangat sedap belaka.Inilah nikmat bagi orang berpuasa.Air sejuk pun rasa sungguh sedap.
Terima kasih Ika dan Hana sebab Cm ambil resepi mereka..Kali ini sungguh senang menguli dengan KA.On kan switch dan tunggu siap.Cm uli doh pagi tadi dan masak sebelum berbuka puasa......Sedap di makan ketika masih panas.
Bahan-bahannya:
3 cawan tepung gandum.
1 hingga 1 1/2 cawan air...masuk 1 cawan kemudian agak-agak.jika keras tambahkan sikit lagi airnya.
1 tbsp shortening.
2 tbsp susu pekat manis.
Garam secukup rasa.
1 tbsp minyak jagung.
Cara-caranya:
- Bancuhkan 1 cawan air dengan susu pekat manis,minyak masak dan garam.
- Masukkan tepung,shortening dan bancuhan air tadi kedalam mangkuk pengadun.
- Uli hingga sebati.Jika nampak dohnya agak keras tambahkan sedikit air dari 1/2 cawan air tadi.
- Uli sehingga elastik.Rehatkan selama 30 minit.Tutup dengan kain lembab.
- Bentukkan menjadi bebola kecil seberat 75 gm-90 gm setiap satu.
- Sapukan dengan minyak masak.
- Perap selama 2 jam tetapi Cm perap selama 7 jam.
- Tebar mengikut kepakaran masing masing:)...Cm main tarik-tarik je.Tetapi jangan risau kali ini dohnya tak mudak koyak.
- Masak dengan api yang perlahan.
- Sedap dimakan dengan kuah kari atau kuah dal.
Ya Allah kepada Engkau aku berpuasa dan dengan Engkau aku beriman.dan aku berbuka daripada rezeki Engkau berikan.Dengan rahmatnya Engkau wahai yang Maha Pengasih dan Penyanyang.
saya nak try resepi ... thank CM
ReplyDeletegood evening kak cm! kak perap 7 jam itu dekat peti sejuk atau biar di dapur saja? sounds fun buat roti canai ini, macam indian itu lemper dan pusing itu dough tak? haha..
ReplyDeleteTerpikat tengok ropa roti canai CM... warnanya pun sudah cukup menggiurkan! Nampak macma rangup aje...
ReplyDeleteSalam kak makcik manis! alaaaaaa..kita tak leh nmpk lahhh, mesti nak makan lagi ehehe... alhamdulillah, dah berbuka ya kak? kita ada lagi beberapa hari nk ganti puasa org lain dah lama habis :D
ReplyDeleteSalam CM alhamdullilah sama kita bepuasa hari ni....best tu roti canai buat sendiri, kita pun mmg ada hajat nak buat...kemarin npk kat rumah ika..terus bekenan...sheila suka roti canai banjir....
ReplyDeleteAlhamdulillah dah berbuka..sedapnya tgk roti canai CM ni..lama tak buat dan mkn.saya pun suka uli guna KA juga.:)
ReplyDeleteasslm CM...wah myelerakannya tgk roti canai tu...pg ni pon QH bfast roti cnani jugak tp yg beliii...hehehe
ReplyDeleteAllah...
ReplyDeleteCm... Encik Kak So udah beberapa hari minta buatkan dia Roti Canai... Kak So kata nanti Kak So akan cari resepi dulu, sebab Kak So tak pernah buat, beli frozen ada la.... waaaa...
Tengok-tengok CM ada plak buat... terpacul...
Boleh Kak So ambil resepi ini? Terima kasih
roti canai banjir satuuuu....hihihihi
ReplyDeletenmpak lembut jer roti canai tu...tp kan KA tu ape yer? kuikuikui xtau la..jakun
Assalamualaikum Cik Manggis
ReplyDeleteBerselera Kak Lin tengok roti canai dengan kuah kari tu...sedapnya!
Selera betul nampak ni. Diana boleh habiskan 3 keping hehehe...
ReplyDeleteSyukur alhamdulillah cm diberikan nikmat berbuka puasa dengan roti canai homemade, sedap nampaknya.
DeleteAslmkum kak.
ReplyDeleteSue. . Nak mkn roti canai beli ja biasanya. Nak buat sendiri, bila lah agaknya. Bercinta betul nak menebo2 tu. Tu la, dl hidup sedap sgt. . Mkn roti canai mak yg buat. Sekarang dah x reti buat sendiri. Mamak ja yg tolong buat. . Heeee
pasni try buat roti canai sardin atau pisang pulak ya...sedap..:)
ReplyDeleteOh, look yummy, lain kali saya juga nak cuba buat roti canai! Ya, your beautiful passionfruit seeds sudah tumbuh sihat, saya cuma kena tunngu dia besar, hehehe..Thanks again!
ReplyDelete