LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Wednesday, November 2, 2011

Pankek Durian.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Cm sudah siap  masak kuih untuk minum petang nanti:) .Isyallah bila suami balik dari ofis  hanya perlu  cuci tangan je semuanya dah siap :) .Kami suami isteri memang "hantu"durian.Cm hanya" cubit" sikit je kerana puan puan doktor dah larang katanya  kandungan gula yang tinggi dalam durian ni tak baik untuk kesihatan..Mama makan ambik berkat je takut kempunan .Bila sebut buah durian teringat kat daddy Maryam.Katanya bau durian ni seperti rotten fish haha....bila bau durian telinganya terus merah:)

Hmmmm siapa yang tak makan durian rugi sebab pankek yang Cm buat ni sungguh sedap.Si kecik makan hingga menjilat jari.Dia tak pergi  sekolah hari ni sebab tak sihat tapi bila lihat pankek ni terus berselera nak makan.katanya sungguh yummy.

Bahan-bahannya:(sumber: buku Kuih & Pastry-form kitchen)

A(Batter)

100 gm tepung gandum.
1/2 tsp double action baking powder.
200 ml santan pekat.
50 gm gula halus.
100 gm isi durian yang fresh.
secubit garam.
2 titis pewarna kuning.

B (Inti)

200 gm isi durian yang fresh.

Cara-caranya:

  1. Ayak tepung gandum dan baking powder.Ketepikan.
  2. Lenyek isi durian hingga hancur(100gm)
  3. Pukul telur dan gula hingga kental.Masukkan isi durian selang seli dengan santan.Pukul hingga sebati.
  4. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit.Gaul hingga sebati.Masukkan pewarna.kacau lagi agar warna sekata.
  5. Kukus isi durian(200 gm) untuk intinya.Guna yang fresh pun sedap tapi tak tahan lama.Silap silap jadi tempoyak pulak:)
  6. Panaskan kuali non stick masukkan 2 tbsp  adunan tepung tadi kedalam kuali dan dadarkan.Lakukan hingga selesai.
  7. Letakkan 1 tbsp  inti ke atas pankek dan lipat agar jadi separa bulatan.Siap untuk dihidangkan.
Komen:Sedap hingga tak terkata-kata:)jika tak percaya boleh cuba tapi kepada yang tak suka durian maaf lah tak dapat makcik nak menolongnya hehe.

33 comments:

  1. nak cuba heheheh durian frozen banyak dalam peti tu

    ReplyDelete
  2. As'salam CM

    nak buat camana ct pun tak gemar makan durian ni. kalau nak sangat merasa amik secubit atau seulas merasa jadi ler :)

    ReplyDelete
  3. Kak CM,
    Menantu Kak CM cakap bau rotten fish, my hubby pulak cakap bau stinky socks..hahaha...sampai hati they all mengata buah durian tercinta kita.Pancake Kak CM ni memang nampak yummy...masuk list!( kena makan sorang-sorang ni if I buat...never mind..all the more for me..lol!)

    ReplyDelete
  4. Makcik manggis, i like durian very2 much!!! Nak semua....klu minta seketui sure tak cukup tu...si kecik makan sampai menjilat jari, kan...klu kite mkn sampai juling biji mate agaknye....hihihii

    ReplyDelete
  5. rajeen kak cm buat kuih tiap2 hari eemmm jeles ilah tgok .. kalu berjiran pasti ileh ngendeng2 dgn kekanda...hehe

    ReplyDelete
  6. betul tu kak.. sapa tak makan derian memang rugi besar.

    kitarang buat ni, isi nya campur kan dgn whip cream..sedap gak..

    ReplyDelete
  7. nyummyyy!! skrg dh x susah nk cari durian.. kalau kdg2 jumpa tepi jalan tu, kulit dh kuning, xtau la zaman bila punya.

    ReplyDelete
  8. Chik Mimi..cuba lah chik mi insyallah jika peminat durian mesti suka:)

    ReplyDelete
  9. CT Delima..hehe jika tak minat mmg tak boleh buat apa.Ada orang bau pun dah tak tahan.Apa lagi nak makan:)sabor je hehe.

    ReplyDelete
  10. shereen..setokin busuk?hahaha lagi dasyat tu.Sampai hati kan.Akak jika bau durian rasanya harum semerbak..kembang kempis hidung:)

    ReplyDelete
  11. Fiza Nordin..sama la kita..hantu durian.Makan tak tak toleh kiri kanan:)

    ReplyDelete
  12. ilahjy..hehe ini masa rajin..jika masa malas sampai pengsan malasnya:)

    ReplyDelete
  13. Yan..ya la rugi..rugi..jika letak whip krim lagi sedapkan lemak lemak manis macam kuih bantal durian tu.

    ReplyDelete
  14. tun telani..cm beli yang dah siap kopek kat pasaraya. rm10 untuk 3 peket.Jika yang kulit kuning tu sesuai untuk buat tempoyak tu tun hehe.

    ReplyDelete
  15. tang komen tuh yang paling tak tahan tuh...sedap tak terkata2 hehehe...mmg masuk lisy nk kena buat neh

    ReplyDelete
  16. Mak Qis..hehe iklan:)..buat jangan tak buat.

    ReplyDelete
  17. suker..suker.. kakpah memang hantu durian.

    ReplyDelete
  18. Aslmkum CM

    sy mmg peminat durian, sama laju mkn dgn anak yg sulong.kalau dpt rasa pankek durian CM ni alangkah sedapnya....

    ReplyDelete
  19. lena suka perkataan, ' hantu durian' ha! so funny! banyak isi durian itu, syiok!!

    ReplyDelete
  20. Kak CM, Along gi KL minggu lepas beli penkek durian macam yg Kak CM ni buat kat KLCC, sedap macam nak pengsan makan...!hahaha... Nanti nak buat juga lah, ada sikit duyan dlm petiais.

    ReplyDelete
  21. salam..
    erkk..sedapnya
    sehingga saya terliur
    di sini..adehh..

    ReplyDelete
  22. wahh kak, ada menu durian juga disini...menarik yer buat pankek ni..nanti nak cuba jugala:)

    ReplyDelete
  23. Salam CM,
    Meriah sungguh isi durian dalam pancake tu... haruslah sedap kalau gitu... hmmm, telan air liur dulu lah :)
    Ijan

    ReplyDelete
  24. mamsya..wslm...akak dan suami je yg hantu durian.anak anak tak gemar

    ReplyDelete
  25. lena..haha orang melayu suka panggil hantu durian pada orang yang suka sangat makan durian:)

    ReplyDelete
  26. Homekreation..ya ke?hati hati jangan pengsan sebab makan Durian..susah nnt dapur Along tak update hehe

    ReplyDelete
  27. zulkbo..:) kena balik Jengka cari durian ni Zul:)

    ReplyDelete
  28. Nieza..hari tu singgah kat dapur Nieza..ada durian...dapat idea:)

    ReplyDelete
  29. MiKA USA...ijan..tahniah dah buka kedai:)ika tu untuk mikail ya:)Tahniah tahniah..nnt makcik check apa yang nak order :)

    ReplyDelete
  30. salam CM
    sedapnya.kena try ni

    ReplyDelete
  31. Ummu wslm..cuba lah ummu insyallah sedap.

    ReplyDelete
  32. Wah bestnya...lama tak makan durian kampung.

    ReplyDelete