LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Wednesday, August 3, 2011

Stitch's Chocolate Chips Cookies

Salam dan selamat petang semua.....

Semasa singgah di blog Quay Po Cooks Cm tertarik dengan biskut Stitch's Chocolate Chips Cookies yang ada kat sana.Terbayang bayang kesedapannya:).Bila teliti bahan-bahannya semua ada kat dapur Cm..apa lagi terus memulakan misi biskut tengahari tadi.Selepas membacuh dohnya kena simpan dalam peti sejuk 1 jam lamanya.Jadi dapatlah Cm golek golek baca surat khabar hari ni  dulu..........
Bahan-bahannya:
2 biji telur.
8 auns butter.-lembutkan dalam suhu bilik.
1/2 cawan gula halus.
2 cawan semi sweet chocolate chips(Cm guna 1/ 1/2 cawan jsb dah kehabisan stok)
1 tsp essen vanilla.


A
2 1/4 cawan tepung gandum.
1 tsp baking soda.
1 tsp garam halus.


B
3/4 cawan gula perang.
1/2 cawan oatmeal (raw)
2 tbsp tepung jagung.

Cara-caranya:

  • Satukan bahan-bahan A dan ketepikan.
  • Kisar kering bahan-bahan B-ketepikan.
  • Pukul butter,essen vanilla  dan gula hingga hingga kembang kemudian masukkan telur satu persatu.Pukul hingga sebati.
  • Masukkan A dan B.Gaul hingga semua bahan-bahan tadi sebati.
  • Masukkan kedalam beg plastik dan simpan dalam peti ais selama  satu jam.
  • Kemudian bentukkan doh kepada bebola kecil dan  leperkan sikit.Aturkan atas dulang yang telah di alas dengan baking paper. Jarakkan sikit agar tidak melekat antara satu sama lain bila masak nanti .Bakar hingga perang.
Terima kasih ... Kam xia  Cm ucapkan pada Quay Po Cooks....bau biskut ni sungguh harum sama dengan bau kat kedai Famous Amos tu hehe.Malam nanti baru dapat rasa biskut ni:)......

11 comments:

  1. Salam makcik manggis!! waaahhh! dah ada kukisss!!! nak jugakkkkk!!! kita pun tgh gatal nak buat kukis ni kak tunggu bendera jepun naik hihihi

    ReplyDelete
  2. ni kukis raya ke dah abis hehehe. dpt kat anak2 jap jer hehehe.

    ReplyDelete
  3. Chocolate chip cookies never last long in my house. Actually never have any the next day. Your cookies look very delicious. Love how you tie them up with a ribbon. Have more fun baking! :D MaryMoh at http://www.keeplearningkeepsmiling.com

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. akak, saya pun dh tergoda ngan kukis ni..sib baiklah dh letih, tak larat nk membaking dh ni..errr...saya ambik 2 bijik yer..nanti bila saya dh buat, saya ganti balik yer..kih kih kih

    ReplyDelete
  6. salam kak cm cyg..
    ilah dah cpy dah resepi ni raya nanti ilah nk ajak anak2 buat.. kalu kak kata sedap pasti sedap...t.k kongsi resepi... ilah dah sihat sikit mandi wap tadi daun kayu mcm org beranak...

    ReplyDelete
  7. salam...
    alahai comelnya
    tak daya nak makan
    sayang la pulak..
    :)

    ReplyDelete
  8. Assallamualaikum kak..
    Amboi CM.. dah mengukis ker.. Cantiknya gambar..

    ReplyDelete
  9. Assalam Kanda CM selamat berpuasa.....wow angin nak raya dah mula bertiup ni.....nanti kita nak try jugak lah...Insyaallah! kalau buat sekarang tak sempat raya pulak!

    ReplyDelete
  10. Discover blogs, pics and videos you otherwise wouldn't have at http://kendrabing.com. Or submit your blog postings to be part of the big collection.

    ReplyDelete
  11. Salam cm...hehe tak sabar ya,belum raya dah buat biskut.

    ReplyDelete