LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Saturday, May 14, 2011

Saja-Saja Nak Kongsi Pengalaman(Trial And Error)

s
 Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Cm ni memang minat sangat tonton video Vah Chef ni.Alhamdulillah banyak juga resepi yang Cm pelajari dari video ni.Jumaat hari tu Cm masak nasi Biryani Ayam tapi ubah suai sikit cara-caranya.

Cm masukkan beras  yang di rebus 1/2 masak kedalam kain nipis(muslin cloth)   ikat dengan kemas dan di letakkan diatas ayam yang sedang dimasak seperti yang terdapat dalam video diatas.Semasa proses memasak nasi tu cm siramkan sedikit kuah ayam keatas nasi tersebut.Tujuan Cm bungkus nasi dengan kain agar ianya tak bercampur dengan ayam.Senang untuk menghidang nanti.
Cm guna periuk nasi biasa.Kecilkan api dan biarkan nasi masak dengan api yang perlahan( tak masukkan kedalam Oven ).Untuk mengelakkan nasi dan ayam  dari hangus alaskan periuk  dengan kuali leper dan kecilkan api.Alhamdulillah hasilnya sungguh cantik sekali dan nasi serta lauknya tak hanggit.Terima kasih pada Vah Chef

6 comments:

  1. Salam CM,
    Sedapnya nasi beriani. Pernah juga tengok video Vah chef ni dulu tp belum berkesempatan nk cuba resipinya.
    Orang kata perencah nasi beriani Shan sangat best. Ini kawan2 pakistan disini yg suggest, tp di Msia tak tahu ada jual atau tak.
    Ijan

    ReplyDelete
  2. Salam kak CM!!! akakkkkkkkkkkkkkkk sedapnyerrrrrr nasi beriani!!! kalau lah dekat dgn akak kita suh akak buatkan :D

    ReplyDelete
  3. I have not try to cook nasi Biryani before, i must learn this and try soon.

    ReplyDelete
  4. Selamat Seronok Balik Kampung ya CM! Saya minggu ni tak dapat nak masak sangat sibuk ngan sekolah, anak pula tak berapa sihat. Nasi beriyani segera yang mak bawa pun tak buat-buat.

    ReplyDelete
  5. Assallamualaikum CM..
    Sedapnya biryani... Rajin cm masak nasi ni... Ish..ish..ish...bila nak rajin cam akak ni ???

    ReplyDelete
  6. Salam CM. Mmm, sedap nampaknya nasi briyani ini. Rupa-rupanya ada "trick" untuk memasak ye? Nak cuba jugalah.

    ReplyDelete