Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Wah dah hari Rabu dah..cepatnya masa berjalan.Tak terkejar rasanya.Semalam tak masak sebab ada hal sikit(alasan) jadi main order je untuk si adik...abahnya tak balik makan tengahari sebab banyak kerja kat pejabat...buka selalu ada alasan baik nak ponteng masuk dapur ni...
Menu untuk lunch nanti dah siap dah...simple simple ....Jom lihat bahan-bahannya ya......
Bahan-bahannya:
1 keping ikan merah yang sederhana besarnya.
4 ulas bawang merah.-kisar
2 ulas bawang putih-kisar
1 inci halia-kisar
1inci kunyit hidup-kisar
2 tbsp udang kering. -kisar
1 biji cili masak potong memanjang.
4 tangkai cili kering-rendam dengan air panas-kisar.
Sedikit cuka
Minyak untuk menggoreng.
gula dan garam secukupnya.
Sayur:
1/2 batang lobak merah-potong memanjang seperti nak buat acar
1/2 biji timun-potong seperti nak masak acar jugak
4 ulas bawang merah-biarkan sebji-sebiji
4 ulas bawang merah.-biarkan sebiji sebiji.
Rendam sayur di atas dengan air kapur sekejap kemudian toskan.
Bahan perap ikan.
garam dan serbuk kunyit secukupnya.
Sedikit tepung jagung-untuk tabur atas ikan sebelum goreng.
Carap-caranya:
- Ikan dipotong kiub agak agak 2 inci besarnya.Perap dengan garam dan serbuk kunyit sekejap.
- Taburkan sedikit tepung jagung pada ikan dan goreng hingga garing-ketepikan.
- Ambil sedikit minyak lebihan menggoreng ikan tadi.tumis bahan bahan kisar hingga wangi.Masukkan cuka.
- Masukkan sayur timun,lobak merah,bawang merah dan bawang putih serta potongan cili masak.Gaul rata.Masukkan isi ikan dan kacau hingga sebati.
- Akhir sekali masukkan gula dan garam secukup rasa.Biarkan atas api sekejap baru diangkat dan boleh lah dihidangkan bersama nasi putih...selamat makan tengahari :)
sedapnya....tertelan air liur dibuatnya..
ReplyDeletenak nak lagi kalau tahu guna ikan merah...
adoi, nampak sedapnya, satu pinggan nasi memang tak cukup. I must try this one day.Thanks dear.
ReplyDeleteKak CM,
ReplyDeleteI suka masakan macam ni.Nanti I cuba.Thanks for the recipe.
Sedap ni...ada pedas2,masam2,dan manis2 sikit nak pula nasi panas2 yummy....
ReplyDeleteSalam kak cm!!! alaaaaa tak pernah makan acar2 ikan gini, mesti sedap kalau mkn dgn nasi2 yg berperisa alaaaaaa... bila nak buat eak, ikan merah tak dok :D
ReplyDeletemabeles!!!
ReplyDeleteBilalah hubby nak dapat ikan besar ni. Bolehlah cuba resepi sedop nih...
ReplyDeletenampak sungguh menyelerakan. lena nak cuba buat! apa itu air kapur?
ReplyDeleteSalam makcik.. semoga semua di rumah makcik dah sembuh dan sihat-sihat belaka. Saya pasti cuba resipi ni nanti ianya nampak begitu enak sekali!
ReplyDeletesimpel dan sodap.
ReplyDeletesedapnya ni kak...
ReplyDelete