LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Thursday, April 21, 2011

Kek marble

 Assalamualaikum & Selamat sejahtera.

Setiap kali Cm buat kek marble setiap kali rasa sungguh kecewa dengan design marblenya.Tak cantik seperti kawan-kawan bloggers yang buat.kemas dan ada yang betul-betul seperti zebra punya belang.....
Cm ambik resepi dari Blog Collaborative Curry sahabat blogger yang berasal dari Kerala dan sekarang menetap di Colarado USA.Thank you Gulmohar:)

Bahan-bahannya:
1 cawan butter.
1 cawan gula halus
3 biji telur
3/4 cawan susu segar.
1/2 tsp esen vanila.
1 3/4 cawan tepung gandum.
1 1/2 tsp baking powder.
1/4 cawan serbuk koko.
3 tbsp air panas.
1/2 tsp garam.

Cara-caranya:
  • Ayak tepung ,baking powder dan garam.Ketepikan.
  • Pukul butter dan gula hingga gebu.masukkan telur satu per satu dan pukul hingga kembang.
  • Masukkan esen vanila.Kemudian masukkan tepung berselang seli dengan susu segar sehingga habis.kacau hingga sebati,
  • Ambil 1/4 bahagian adunan dan( Bancuh serbuk koko dengan air panas) dan masukkan kedalam 1/4 adunan tadi,
  • Sapu dulang dengan butter dan alas dengan kertas minyak.
  • Sudukan sesudu besar adunan kedalam dulang dan selang seli dengan adunan koko(Guna sudu yang lebih kecil sizenya) .Lakukan  proses yang sama sehingga selesai .Bakar hingga masak.
  • Selamat mencuba.

13 comments:

  1. Assalammualaikum CM...sedapnya kek tu...kira jadi lah tu marble tu...apapun yg penting mkn sodap..hehe

    ReplyDelete
  2. tak per la CM...walau pun tak secantik org lain punya...janji sedap masuk mulut...

    ReplyDelete
  3. kebetulan saya pun pos kek marble jugak.. cuma berperisa doyan.. hehe.. nak ajau takdelah pandai sgt.. may be kena ikut step melapis mcm yang saya tulis kat resepi yg terbaru ni kot.. mula2 3 sudu besar selang selikan... buat 3 kali. pastu.. 2 sudu besar selang seli buat 3 kali gak.. last sekali 2 sudu besar selang seli sehingga habis adunannya... yg penting sekali.. adunan mesti dibahagi dua sama byk.. kalau idak nnt ada adunan yg terlebih diakhir melapis bila kita tuang jer tentu dah tak cantik lapisannya. sy pun tak pandai sgt... cuba2 jer ikut tips2 yg pernah terbaca dr blog kwn2 gak..

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. opss.. yg last sekali tu 1 sudu besar ye.. silap pulak.. hehe..
    lagi satu kalau nakkan marble yg cantik.. elok guna loyang bulat...

    ReplyDelete
  6. Salam CM,
    Takpelah tak macam zebra pun... janji sedap..hehe.. nak tumpang makan je, sebab nk buat sendiri angin kus kus tak baik2 lagi.hehee.
    Ijan

    ReplyDelete
  7. lama tak makan kek marble..lapar kek marble pulak rasanya

    ReplyDelete
  8. Takpe CM, zebra tak jadi tapi kek ni belangnya cantik jugak. Macam harimau. Fierce :) Mesti rasasnya sedap kan?

    ReplyDelete
  9. hello cm, lena pun sudah lama tak buat kek marble. Yang penting ialah rasa kek and aku pasti kek cm yang buat ini sedap!!

    ReplyDelete
  10. Ala CM.. Belakang kira corak marble tu Kak. Yg penting, rasanya yg enak..

    ReplyDelete
  11. singgah tgk resepi kek marble..masih merangkak belajar buat kek, asyik padat aje kek yg dibuat saya ni..

    ReplyDelete
  12. singgah ke tempat saya untuk dapatkan resipi kek ini versi lama.

    ReplyDelete