Bahan-bahannya:
1/2 biji timun.-potong kecil memanjang.
3 ulas bawang putih-tumbuk .
5 ulas bawang merah tumbuk.
10 ulas bawang putih-kupas dan biarkan sebiji-sebiji.
10 ulas bawang merah-kupas dan biarkan sebiji sebiji.
1 sudu teh serbuk kunyit.
1 tbsp cuka
Gula dan garam secukup rasa.
1 batang karot-potong kecik memanjang.
1 inci halia-tumbuk.
1 tbsp bijik sawi.
1 tbsp bijan-panggang.
1 biji cili hijau-belah dan potong kecil memanjang.
1 biji cili merah-belah dan potong kecik memanjang.
sedikit minyak untuk menumis.
Cara-caranya:
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan tumbuk hingga wangi.Masukkan biji sawi dan kacau hingga rata.
- Masukkan cuka,serbuk kunyit,gula dan garam.Kemudian masukkan potongan karot,cili dan timun.
- Gaulkan hingga sekata.Biarkan beberapa minit atas api.Taburkan dengan bijan panggang.Siap untuk dihidangkan:)
suke dengan acar rampai ,lama tak makan
ReplyDeleteCM, feberet nih, suka letak byk2 dlm pinggan kalu gi knduri.. hehehe
ReplyDeleteRasa nak cuba gak ni...sebab ada peluang nak cuba biji sawi sendiri baru je kutip;-).
ReplyDeleteKak CM
ReplyDeletekita ratah jer acar rampai nih..bule habis sepiring...tak yah nasi pon :)
Chik Mi..rasa seperti makan kat kenduri pulak:)
ReplyDeleteSari Yusa Ibrahim..hehe
ReplyDeleteMalay Kadazan Girl..biji sawi sendiri?bestnya.Boleh lah buat acar ni.
ReplyDeleteYat..sesuai untuk yg berdiet hehe
ReplyDeletecm, this is a healthy dish..macam itu pickled cucumber. Nice appetiser juga!
ReplyDeleteWah tahniah CM dapat makan hasil dari kebun. Saya suka sangat makan acar macam ni, mmm kena try lah ni.
ReplyDelete