Assalamualaikum dan selamat petang.Dah minum petang?petang ni tak ada kuih untuk buat kawan dengan kopi O kaw kaw.....ada angin malas..sebenarnya amat penat sekali selepas kerja-kerja menyental dan mop lantai.Maklum lah segalanya dilakukan sendiri...untuk hiburkan hati anggaplah kerja seperti ini sebagai satu senaman untuk keluarkan peluh:).....memang berpeluh dan perut pun terasa lapar....
Kebetulan semalam Opah kawan dan jiran Cm bagi sesikat pisang abu yang agak besar saiznya.Terima kasih buat Opah mudah-mudahan sekarang ini Opah dah berada di Mekah Al Mukarammah.Selamat menunaikan ibadah umrah...semoga semuanya di permudahkan olehNya..amin....
Berbalik pada cerita pisang ni..semasa Cm kecik-kecik dulu selalu makan pisang rebus yang dijual di kedai-kedai kopi kat kg Cm kota Baharu.Pisang nangka atau pisang awak direbus dan dimakan begitu saja.Sedap sangat jadi untuk kembalikan kenangan dulu Cm kukus pisang yang Opah bagi ini dan di makan bersama kelapa parut dan gula.Gengnya kopi o panas..yum yum...
Ada orang suka makan pisang rebus dengan kelapa yang digaul dengan sedikit garam je tapi Cm ni kan orang Kelantan.Makan pulut kuning cicah gula,makan ubi rebus cicah gula dan makan jering rebus pun cicah gula hehe.Dasat kan..tetapi sejak dah jadi kumpulan orang-orang pencen ni Cm agak jarang makan benda-benda manis hanya sekali sekala .Itu pun sangat berhati-hati sekali..awas manis ni racun ....
Okay..sesiapa yang tak pernah makan pisang kukus ni boleh lah try ya...ceria-ceria selalu:)bye bye..
Nota: Thank you to adik Nurul Aini tunggu Mr.Postman hantar cenderahati dari makcikmanggis ya:)
ingat masa kecil kecil dulu..selalu mak buatkan pisang kukus ni makan ngan kelapa..sedap nihhhh...
ReplyDeleteterbayang2 kampung halaman mama ku.. arwah nenek suke wat nih..
ReplyDeletekak noor suka ni...my feveret....hehehe
ReplyDeleteAlong makan ni waktu kecik2 dulu, dah tua2 ni takda lak buat...hehe
ReplyDeletekena try neh..hmmmm
ReplyDeletekat mg masa dulu2 arwah2 nya rajin buat pisang ni. la ni tak penah makan lagi.
ReplyDeletememang sedap dan enak makan dgn kelapa parut tu kak.. satu lagi pulut makan dgn kelapa parut dan ikam masin sarapn pagi2 pun sedap..tok ilah selalau masak utk org2 kerja sawah kami..
ReplyDeletecm..mas dah lama tak makan pisang gini...sedappnya..
ReplyDeleteOwh sedapnye nmpak..kena try ni..folo cni utk cooking guides..thx for sharing!
ReplyDeleteIngat pisang kukus ni, terkenang tahun 60'an. Inilah lawan kopi o arwah mak buat untuk minum petang. Cicah dengan gula (dulu gula 1 kati -600gm 15 sen je) atau kelapa parut tambah garam (kelapa free je)
ReplyDeleteSekarang beruntung, semua ada...
singgah lah ke dapur saya,resipi antic banyak disitu.
http://www.mcburnkgkitchen.blogspot.com