Bahan-bahannya:
5 keping ikan tenggiri-buang tulangnya dan potong kiub sebesar ibu jari.
5 biji cili kering.
6 ulas bawang merah.
3 ulas bawang putih
4 biji buah keras
1 inci halia
1 inci kunyit hidup.
1 inci lengkuas.
2 batang serai.
garam dan gula secukup rasa.
1 tsp lada hitam-tumbuk kasar.
1 biji telur
1 biji kelapa parut
1 helai daun kunyit-potong kecil-kisar
Cara-caranya:
- Kisar semua bahan bahan di atas hingga lumat kecuali ikan dan telur.
- Kemudian masukkan potongan ikan dan gaul rata.
- Masukkan telur kacau rata dan rasakan garam dan gula nya agar seimbang.
- Balutkan dengan daun pisang dan sematkan dgn lidi agar ianya kemas dan tidak terburai semasa mengukusnya nanti.
- Kukus hingga masak.Siap:)
Assalammualaikum harap sihat ye k.manggis..lama dah terigin nak makan botok2 ni..tp x terbuat...tq resepi. sungguh menyelerakan ...
ReplyDeletesedappnya botok2..
ReplyDeletelama dah mas tak makan...
sedapnya CM botok2 ikan tenggiri tu... dah lama benor tak buat ni.. seingat sy masa anak dara dulu penah buat.. mcm2 daun herba campur dlm tu termasuk daun mengkudu.. hehe.. hasilnya mmg sedaplah.. tp kalau yg tak suka ulaman tu mmg kurang sukalah kot.. hehe..
ReplyDeleteMemula buat botok botok, habih tu pi cucuk botox pulak no....:))
ReplyDeletewah sedapnya CM....lama tak mkn...sure mkn nasi bertambah-tambah ni..hehe
ReplyDeleteAlahai cikmanggis, dah lama nak cari resipi ni! First time rase botok2 ni kat Muar tahun lepas, jatuh cinta terus, pegi lagi sekali takde pulak...Suka sangat bende ni makan ngan nasik panas2 tak payah lauk lain tapi ade pucuk2 herba dia lagi sedap hingga tak terkata! Nak tau jugak ape pucuk herba yg dia orang letak tu, selain dari pucuk ubi cikmanggis?
ReplyDeleteaduhai sedapnyer kakkk... biasa klu balik umah MIL baru dpt makan... tapi MIL buh macam2 daun... kiter pandai makan tapi anak dier (hubby la tuh) tak gheti makan! hahahaha
ReplyDeletesalam kak cm
ReplyDeletedah lama ilah cari resepi ini.. pernah ilah minta CMG buatkan 1 resepi ni tapi belum seru agaknya..
t.kasih krn kak dah capaikan hasrat ilah.. pestime makan masa baru kawen kak long yaakob yg masakan... pastu tak mkn dah.. buat sendiri tak jadi...tak sedappp hehe
Saya semenjak bertemu CikManggis dalam blogging world ni teruja nak cuba macam-macam masakan. Hubby jadi mangsa tiba-tiba kena pergi supermarket sebab barang tak cukup. Tapi dia tak kisah kalau makin rajin masak kat dapur;-). Tapi hari ni hubby masak mee maggi segera untuk saya.
ReplyDeleteSalam CM cayang. Waduh2, kalau dpt ni tuk dinner mlm ni kan best tp ikan tenggiri lak xda.
ReplyDeletesalam makcik,
ReplyDeleteWouuuuuuuuu sedapnyeeeee, saya suka sangat makanan macam niiiiii
Sheila shafea..alhamdulillah sihat.terima kasih.Ini merupakan makanan orang dulu dulu
ReplyDeleteMas..mmg sedap Mas:)
ReplyDeleteMadiha..eh lama tu..kita orang dewasa mmg suka jika banyak pucuk pucuk herba tetapi anak anak tak suka.
ReplyDeletemakcikantin..botok botok sedap tapi jangan botox..bahayo:)
ReplyDeleteNieza..hehe tambah nasi maknanya tambah kg:)
ReplyDeletep3chandan..mmg penambah selera ni.Selalunya Cm masukkan daun kaduk,pucuk ubi,daun kunyit,daun cekur,daun mengkudu dan daun kesom:)
ReplyDeletehana.. cm pun suka makan daun daun tu..embeekkk hehe
ReplyDeleteilahjy..ooo lama tu..nnt boleh cuba resepi ni:)
ReplyDeleteMalay Kadazan girl..hehe mesti hubby Diana marah Cm ni:)cm punya pasal la ni hihi...Jika buat dengan penuh kasih sayang masak mee maggi pun rasa seperti mee bandung kan ;)
ReplyDeleteSalam Along..hehe mai ambik ikan kat dapur Cm ada 1/2 ekor lagi ni:)
ReplyDeleteCikguZam..hehe ini selera kampung mmg sedap:)
ReplyDeletesalam buat CM.. botok2.. teringat zaman kecil2 dulu pernah makan, dah tua ni tak pernah jumpa dan baru ni nampak balik... dah tak ingat camna rasanya.
ReplyDeletetima kasih cikmanggis bagitau pucuk2 yg nak campur sekali dalam botok2 tu...satu hari nak cuba jugak!
ReplyDelete