Yang ni pulak adalah "ubat" kolestrol.Dah lama tak makan udang "besor"pedulikan lah kolestrol hari ni hehe.Hari ini Cm dah mula makan nasi dari beras rebus.Dulu pernah makan dan stop sebab dah jemu tapi kali ini harap ianya akan berterusan.Nak kena disiplinkan diri jika nak sihat.Cm masak udang ni untuk anak anak je.Jika teringin makan lah 1/3 dari sekor udang ni agar tak kempunan.Kan masuk batu belah batu bertangkup pulak:)
Jika udang XXL ni masak apa saja pun sedap tapi Cm lebih suka jika dimasak kari.Ala ala mamak gitu.Terima kasih pada Ika kerana Cm C&P resepi dari dapurnya.Mana perginya Ika ni lama btol tutup dapur.Walau pun tak ada tuan kat rumah tu Cm tetap setia singgah mencari resepi.Terima kasih Ika.
KARI UDANG GALAH
Bahan2
- 600g Udang Galah
- 2cm halia*
- 3 ulas Bawang merah*
- 2 ulas Bawang putih*
- 3 sb Serbuk kari+air=pes kari
- 1-2 Serai (ketuk)
- Asam kandis/gelugor/asam jawa secukupnya
- Garam dan sedikit gula untuk seimbangkan rasa
- 1-2 sb pati santan>>yg ni tak masukkan
- Minyak dan Air secukupnya
Cara:
- Bersihkan udang galah,cuci dan toskan.
- Tumbuk bahan2 *,panaskan minyak dan tumis bahan2 tumbuk bersama serai sehingga wangi
- Masukkan pes kari dan kacau goreng sehingga kari benar2 masak dan pecah minyak
- Masukkan asam gelugor dan udang,kacau sekata.
- Setelah udang kelihatan kemerahan baru masukkan air sehingga paras udang.
- Perasakan dengan garam dan sedikit gula
- Biarkan renih seketika dan setelah udang masak barulah masukkan pati santan
- Masak lagi sebentar sehingga mendidih keseluruhannya dan padamkan api.
As Salam CM,
ReplyDeleteAduhh sakitnya kaki tengok udang besar tu...
eee kena pantanglah nampaknya,jgn pantang nampak sudahlah merana badan dibuatnya..
Salam tengah hari CM,
ReplyDeletehmmm...tengok udg gedabak hati pun jadi dap dup dap dup....nak mkn terpaksa lupakan cik kolestrol kejap...hehe...nur pun suka udg...tiap2 minggu pi pasar mesti beli udg..udg ni boleh di pelbagaikan resipinya...tu yg nak kena simpan stok.
Nur dah terliur ni tengok kari CM tu....meh kita rebut sorang satu boleh?
tu diaaaa...
ReplyDeletesedapnya cm..
boleh tengok je la.huhu
salam kenal CM...
ReplyDeletesukanya tengok udang besor, tapi tak boleh nak makan, tgh pantang udang ni...huhu, telan air liur jela..
Ish..besarnya udang tu...as big as the bowl!Beras rebus tu apa kak?
ReplyDeleteperrhhh...CM...udang galah wat kari...
ReplyDeletesedapp tu...
Boleh tahan ke tengok udang besar masak kari? yummy...
ReplyDeleteWah sedap nye masak kari udang beso tu cikmanggis, kecur air liur dibuat nye! Tapi tu la tak leh nak makan selalu kan..naik kolestrol nanti!
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletebesonya udang dia..
ermmm..puas hati makan tu
lepas jenuh menggaru nih
he he..la la
assalam CM ..betul la tu keja misi ambik darah...nieza ni dh lama tak jadi dracula ambik drh org....hehe lelama lupa lak nk cucuk...haha btw terliur nengok udang galah tu...dulu masa hubby posting bangladesh setiap hari dapat mkn udang galah tapi sejak dok sini mahal la nk beli...dan jarang nk jumpa pun.
ReplyDeletesedap nyaaa.. baru lepas makan udang besar2 ni dgn lobster lagi... Kolestrol malas nak tgk..heee
ReplyDeleteBestnya Udang besar. Saya pun hari tu asyik tiap hari makan seafood buat kaki sengal-sengal dan kepala pening.
ReplyDeletekari udang..teringat kari udang nasi kandar line clear..mesti rasa pun serupa cm punya ni..
ReplyDeleteSedapnye..sedapnye...udang galah...puas hati kalau dpt makan ni..
ReplyDeletesalam cm, lena suke makan udang and lauk ini nampak sedap, pasti menyelerakan!
ReplyDeleteZla..Salam La apa khabar?lama tak nampak :)kemana menghilang.Sebenarnya Cm hanya pandang je udang tu:(tak berani nak makan.
ReplyDeleteNuridah..salam Nur.Udang mg sedap tak kira dimasak camana pun tapi kesan sampingan juga banyak.Kena pejamkan sebelah mata jika nak makannya:)
izahdaut..boleh tengok tp tak boleh makan hehe.sabor je.
Ladysirna..terima kasih kerana sudi singgah.Cm pun pantang jugak tahu..pantang nampak hehe.
shereen..hai dear:).beras rebus tu adalah brown rice .Cm yg bagi nama sendiri hehe.(pandai-pandai)
Mas..mmg sedap mas:)
Zaiyun..salam zai.Mmmg yum yum
ReplyDeletep3chandan..ar ah..btol tu..masalah kolestrol la ni:(
Zulkbo..hehe garu jgn tak garu
Nieza.hehe lama lama cuti nnti lupa camana nak ambik darah ...nanti balik Msia boleh lah makan udang banyak banyak ya:)
Yan..seafood mmg tinggi kolestrolnya.
Malay-Kadazan girl..jangan makan selalu.Sekali sekala ok .
Topsyturvymum...Cm pun teringin nak makan nasi kandar line clear.Walau pun kedai dicelah celah bangunan tapi sedap!!dan boleh bayar guna credit card tu:)
Naz..mmg puas)
ReplyDeleteLena..selamat sejahtera lena..mmg menyelerakan :)
This comment has been removed by the author.
ReplyDeletesalam..ktne nk beli udang galah frozen/hidup tu? harap dapat bantu. tq
ReplyDelete