Bahan-bahannya:
2 cawan nasi
2 cawan air
1 1/2 cawan tepung gandum.
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1/2 labu bawang besar
1 biji cili masak
daun sup dan daun bawang
1 biji telur
garam secukup rasa.
Cara-caranya:
- 1labu bawang besar dihir nipis
- 1/2 labu bawang besar didadu
- Ikan bilis direndam sekejap dan ditoskan.
- Kisar 1 labu bawang besar,bawang putih,ikan bilis,nasi sejuk dan 2 cawan air hingga hancur.
- Tuangkan adunan kedalam bekas yang sesuai dan masukkan tepung gandum,telur,garam ,daun sup,daun bawang dan hirisan cili masak.Gaul hingga sebati.
- Panaskan minyak dan goreng seperti kita buat cucur biasa hingga perang.
- Hidang bersama sos cili:)
Gambar diatas ni pulak hasil tuaian sawi dan kangkung musim ini hehe.Ini merupakan lebihan dari serangan belalang dan ulat hijau tempohari.Alhamdulillah walaupun sangat kurus dan kenit dapatlah merasanya.
Alhamdulillah.Semua pokok lobak putih yang Cm tanam berisi.Ini lah salah satu pokok yang menghasilkan lobak yang agak besar,Tak sabar nak gali:)..entah kenapa ubinya naik ke permukaan tanah bukan kedalam tanah.Ada sesiapa yang tahu tak kenapa?
Ini pula gambar anak anak Cm yang diambil semasa balik kampung Cny tempohari.Hanya se orang missing.
Cucu menantu & Nenek :)
Menanti Hari:)
amboii..mulat2 cucur CM tu....
ReplyDeletememang sedapp dicicah ngan sos...
aik cm..ngapa gambo yg org blkng tu tak nmpk kepala..hihihi.. cucur ni mmg sedap..comel tu bulat2 tu..hihi
ReplyDeletebetul la CM cucur ni memang sedap saya kalau buat suka bubuh telor lak sebiji memang mabeles cicah ngan sos cili ...comel2 anak cm dh besar2 yer...yg diatas tu mana kepalanya?hehe
ReplyDeletemas..mmg sedap.ranggup diluar gebu di dalam :)
ReplyDeleteizah..hehe gambar kena pancung tu hikhik.Mmg sedap cucur ni:)yum yum
ReplyDeleteNieza..jika makan panas panas mmg sedap betul.Kat belakang tu bodyguards:)
ReplyDeletesalam CM...
ReplyDeletemontoknyer cucur tu... geram tengok...
azlita aziz..hehe montok cam tuannya :)
ReplyDeleteSalam CM...waaah x lama lagi dpt title baru la eh...x sabar gak kita yg tumpang dengar ni pun..hehe, mesti lawo cam menantu tu jgk..
ReplyDeletewslm ummi.hehe dapat title nenek:)semoga dipermudahkan olehNya.
ReplyDeletelapar plak pagi buta ni tengok CM punya cucur ikan bilis.mahu je mencucur pagi ni. tahniah tak lama lagi nak menimang cucu.
ReplyDeleteawalnya Cik Ina bangun:)Cucur nasi ni sgt senang nak masak ,recycle nasi sejuk agar tidak membazir.Terima kasih Cik Ina:)
ReplyDeletesukernyer tgk kluarga opah.... alhamdulillah bahagia semuanya..... nak rasa cucur opah punyer! bolat2 cam dak darwish! hihihihi
ReplyDeletehana..hehe bolat bolat cam opah gak:)
ReplyDeletetahniah kak .. tak perasan ada N3 pasal kebun ..bestnya dah tuai dah hasil mcm baru sangat kak cm tanam.. dak boleh makan...'
ReplyDeletekak nak tauu tanah kebun ilah tu kena bawa hujan habis kena hakis.. sbb kwsan tu berpaya rupanya.. lot2 keliling ilah belum tambak tu masalahnya.. nak kena kaup balik gan jentolak supaya tanah tu dimampatkan semula dan bina tebingan keliling baru ok kot...habis dah berbelas ribu tu yg ralat.... kadang2 rasa sesal pun ya..tapi kena belajar terima kenyataaan hujan yg lebat mmg mcm tu..huhu
Tak pernah pulak dengar cucur nasi ni. Thank you nak cubalah. Selalunya buat cucur ubi kentang. Bagus juga idea ni boleh buat sarapan untuk lebihan nasi semalam. Wah sayur CM cantik sungguh saya punya selalu ada design berlubang-lubang. Hari ni pun kami petik kangkung. Lobak putih tu naik mungkin sebab dia nak membesar tapi tanah bawah keras jadi dia tertimbul.
ReplyDeletesedap makan cucurni...lagi2 hujan2 ni sedapnyer...Td umah Ha Sue ader kebun gak.. besnyer.. jeles lah kak erma duk apart. x de tanah hu hu hu...
ReplyDeleteassalam..bulat2 je cucur cm tu..cantik..cucur ni mmg sedapp..
ReplyDeleteAssalamualaikum...
ReplyDeleteCucur nasi ikan bilis....Kak Lin berangan nak buat tapi tak buat2 gak....hehehehe
salam ziarah..sedap nampak cucur CM ni..kalau makan panas2kan best..
ReplyDeletePagi CM,
ReplyDeleteNi nur dtg nk tumpang sarapan cucur ikan bilis tu...dah lama benar tak buat cucur ini...kalau dulu2 org tua kita kalau buat tak gunakan nasi tapi skrg dah dipelbagaikan lagi sedap kan?Betul tak CM?? Betul, betul...hehe
Saya pun dah pernah mencuda cucur ni memang sedap.
ReplyDeleteDah menuai boleh dimakan,kita tanam bunga tak dapat apa2 pun.
Salam CM, comelnya gambar anak-anak :)
ReplyDeleteCucur nasi ni macam "Malaysian version" makanan Italian kegemaran saya - arancini. Dari bahan-bahannya, nampak sedap sangat, patut pun dapat pujian. Tak sabar-sabar saya nak cuba pula.
ilahjy..tanah sekangkang kera je jadi hasilnya ciput sangat.Best btol nampak kebun ilah hari tu macam macam boleh tanam.Tak apa sabar lah sikit ..bila dah tahu selok belok tanah kebun tu ok la.Nanti penihkan tanah tu dgn segala macam tanaman.Susah susah dahulu ,senang senang kemudian.
ReplyDeleteMalay-kadazan girl...Cm pun baru buat pertama kali nih.Lain kali nak buat cucur kentang pulak.
ReplyDeleteOoo agaknya tanah bahagian bawah tu agak keras jadi lobak putih tu naik kepermukaan tanah.Alhamdulillah nampak gayanya kali ini kami dapat makan lobak putih tiap tiap hari.
Halamanku..salam Erma.Cm dah pi tengok kebun Hasue adi.Macam macam ada.Kebun Cm cute je.:)
ReplyDeleteLain kali nak buat cucur nasi tp nak ubah rencah pulak.
Iza Akma..hehe montok:)
ReplyDeleteLinRosly..Simpan nasi sejuk tu Lin pastu boleh buat cucur nasi..recycle:)
ReplyDeleteNurindah..betul..betul tu:)
ReplyDeleteAdiewiyah..mmg btol sedap dimakan ketika masih panas.bila sejuk kurang Ummp
ReplyDeleteZaitun..salam zai..tak apa tanam bunga dapat satu kepuasan..hati tenang tentu gembira:)
ReplyDeleteSalam sejahtera Shaz..hehe terima kasih:)
ReplyDeleteArachini?yang tummy masak ke?wah nak cuba jugak versi Itali:)
salam makcik,
ReplyDeletewahhhh menarikkkkk, mcm sotong celup tepung pun ade tu............best cicah ngan sos die tu
Looks delicious, very appetizing:)
ReplyDeleteCikgu Zam..hehe nak bagi Zam makan pun dah habis:)
ReplyDeleteMalar Gandhi..Thank you:)
ReplyDelete