Bahan-bahannya :
6 biji pisang raja yang masak ranum-saiz pisang yang agak besar.
1 biji telur
1/2 biji kelapa parut ambil putihnya.
3/4 cawan tepung gandum.
Cara-caranya:
- Lenyek pisang hingga hancur.
- Masukkan bahan bahan selebihnya dan gaul hingga rata.
- Sediakan daun pisang secukupnya.
- Panaskan kuali leper jika ada kuali non stick lagi baik.
- Letakkan sehelai daun pisang keatas kuali kemudian sendukkan adunan keatasnya.Tutup dengan sehelai lagi daun pisang dan bakar dengan api yang perlahan.
- Balik-balikkan agar ianya masak sekata.Bila telah masak buangkan kedua-dua daun pisang dan biarkan lempeng diatas kuali hingga perang atau sedikit garing.(Bau daun pisang tu sungguh menyelerakan)
- Potong mengikut selera masing masing dan siap untuk dihidangkan.
Assalam kak, saya dtng bawa roti nk tukar ngan lempeng pisang ni...fav ni teringat masa kecik2 dulu mak saya selalu buat ni...:)
ReplyDeleteNieza..hehe terima kasih sb bawa roti untuk akak.Jap lagi cm nak lompat ke dapur Nieza ikut pintu dapur kihkih
ReplyDeletesalam cikmanggis,
ReplyDeleteptg2 ujan mcm ni mkn lempeng, sedapnya..lempeng pisang mengingatkan balik nostalgia masa kecik2 dulu..bonda selalu buatkan lempeng pisang utk minum ptg..tp anak2 moden skrg dah tak kenal lempeng dah..tp sy tetap suka dgn lempeng tak kiralah lempeng pisang ker..lempeng kelapa ker..favorit..
Salam cm
ReplyDeleteKat Melaka itu hari saya makan lempeng pisang terkejut juga ada jual.
Wah, lempeng berdarjat tinggi...
ReplyDeletekalaulah bang badang kita nampak ni, melompat-lompat suka.
salam rindu cikmanggis..lama kita x berblogwalking..uish lempeng pisang nih mmg feveret seisi kuarga..kalu mak yg wat lg lah sodap!! teringat memori dolu2 kan cm?? alahai terliur dah nih..huhuu!
ReplyDeleteTerliur pulak tengok. Pisang raja tak de pula kat sini.
ReplyDeletesemalam berangan juga nk wat lmpeng nih ngan daun pisang yg setotet tuh! alih2 tgk pisang tinggal sebijik... cucu opah cabut satu2 masuk tong sampah! grrrrrrrrrrrrrr
ReplyDeleteDah lama sangat tak makan lempeng..
ReplyDeletesalam cm...suka ni..sedappp! cm pnh mkn nasi dlm lotus leaf tak..sedap tak..rasa dia mcmana eh :)
ReplyDeletesedapnya lempeng pisang ni. Berkenan sungguh.. ala.. teringat kat mak..
ReplyDeletesalam cik... lia dah tukar address blog...
ReplyDeletesini tau http://mylife-zalia.blogspot.com :)
sedap lempeng pisang... ita suka sangat!!! klau makan ni sampai petang tak makan lain dah... kenyang memanjang...
ReplyDeleteWah CM pun buat jugak ya....nyum2... tak pueh mkn ari tu sbb berebut2... ngorat CM punya lak lah...hehe.
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletemusim hujan ni..makan
petang2 memang tak hengat..
sedap amat lempeng begini..
Nak jugak cik manggis buat melelehhh air liur orang tak baik tau dah lama tak makan lempeng pisang esok nak g carik n buat laa
ReplyDeletesalam akak... selalu cekodok pisang... ni lempeng pisang.. x pernah mkn tapi tgk cam sedap.. mesti wangi jek bau pisang tu....
ReplyDeleteIza Akma..salam Iza.Ni kira makanan orang dulu dulu.Tapi elok juga masak lempeng ni sb tak yah guna minyak.Maklum lah minyak masak mahal sekarang:)...nak ajar anak anak kenali makanan orang dulu dulu.
ReplyDeleteZaitun..salam Zai.kat Putrajaya pun ada.Kat food court Persint 9 tapi kena menunggu la sb ramai pelanggan:)
Gerau..hehe kasi up sikit lempeng punya kelas
Inahar..hehe boleh buat ni jap je siap.
Malay Kadazan Girl..apa apa pisang pun boleh buat .asalkan pisang yang masak ranum:)
Hana..eh kenapa buang pisang tu hehe.Balik msia hari hari boleh makan lempeng pisang:)
ReplyDeleteYan..datang Putrajaya beli kat Food Court p9..lempeng kelapa pun ada.
Deliah's Deli...alamak kita pun tak pernah makan tapi agak agak bila lihat resepi tu..seperti kuih chang je.Insyallah nnt nak cuba buat.
Hann..ya la cm pun teringatkan Mak.Dorang ni mahir masak makanan yang camni
Lia..eh pindah rumah ke?terima kasih
Azlita Aziz..btol mmg mengenyanngkan tapi Cm nak makan nasi jugak kihkih
Along Roz..dapat idea dari dapur Along la ni .terima kasih ya..jom makan
Zulkbo..bila hujan asyik nak makan je..pastu tidur..nyaman:)
ReplyDeleteI.Marketing...hehe beli je:)
Erma..jimat minyak..minyak mahal hehe