LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Wednesday, December 15, 2010

Bubur & Daging Goreng Halia

Salam dan selamat sejahtera.Hari ini tak sempat nak buat blog walking......separuh hari terbaring je nak kata tidur tak tidur ..nak kata jaga mata pejam.....rasa penat sangat   Sebelah pagi sempat kemas-kemaskan kebun di tepi rumah ni..rasa segar......berkebun ni salah satu bentuk  Therapy  terutama jika ada stress.....Untuk menu lunch kami hanya makan bubur (Moi) ,sup sayur dan daging masak halia.
Bubur sangat senang untuk dimasak.Masukkan beras dengan air yang mencukupi kedalam periuk . Letakkan ayam,halia ketuk,bawang putih ketuk dan garam secukup rasa,masak hingga beras menjadi bubur.Akhir sekali goreng hirisan bawang merah dan halia hingga garing .Tuangkan kedalam bubur.Siap untuk di makan.
Daging Goreng Halia
Bahan-bahannya:)
300 gm daging batang pinang-potong nipis dan perap dgn sedikit serbuk kunyit& garam.
1 labu bawang besar-potong bulat
2 inci halia-mayang halus.(jika suka boleh tambah lagi )
2 ulas bawang putih-tumbuk
1/2 tsp serbuk lada sulah.
3 ulas bawang merah-tumbuk
1/2 tbsp gula(jika tak suka manis kurangkan)
Sedikit sos tiram
1 tsp minyak bijan
1/2 tbsp tepung jagung
1/2 biji lada benggala hijau-potong nipis
1/2 biji lada benggala kuning-potong nipis
1/2 biji lada benggala merah-potong nipis
Minyak jagung untuk menumis & goreng daging.
Cara-caranya:
  • Masukkan hirisan daging kedalam kuali bersama 1 cawan air.Masak hingga daging empuk jika perlu tambahkan air sehingga daging betul-betul empuk.
  • Bila dah empuk biarkan air rebusan daging kering baru masukkan sedikit minyak masak.
  • Goreng daging hingga perang tapi kena selalu balik   balikkan agar ianya tak hangus.
  • Ketepikan daging kesebelah kuali dan tumis bawang putih,bawang merah dan halia hingga wangi.
  • Kaup turun daging dan kacau hingga rata.Masukkan garam,lada sulah,gula  dan sos tiram.Gaul hingga sekata.
  • Masukkan bawang besar dan lada benggala.
  • Bancuhkan tepung jagung dengan  sedikit air serta minyak bijan.Tuangkan kedalam kuali.Kacau rata.
  • Siap untuk dihidangkan.

Tanam lobak putih.Harap harap hidup dengan subur.
Semaian.
Rendam daun kesom dalam air agar akarnya cepat tumbuh.
Pokok cekur
Rumah yang telah  siap di cat :)

6 comments:

  1. The stir fried dish look so delicious. cantiknya rumah baru awak..

    ReplyDelete
  2. cantiknya rumah....he..he..
    bubur nasi klu makan ngan daging goreng halia tu memang sedap kan kak....boleh bertambah lagi semangkuk moi tu...he..he..

    ReplyDelete
  3. Rajinnya akak bercucuk tanam. Saya tanah sekangkang kera pun tak terbela..

    ReplyDelete
  4. kalau bab bubur dan sup bagi kat saya memang makanan feberet.

    Rajin cm berkebun,saya dah lama tak mengemas kini kebun yang tak seberapa luas tu,ingatkan cuti sekolah bolehlah ubah sana ubah sini rupanya sibuk dengan kenduri kendara.

    ReplyDelete
  5. cikmanggis..waduh rajinnye cm bercuck tanam..jeless tgk kebun cikmanggis tuh..kita kalu berkebun mau mati seme pokok..wakaka!

    ReplyDelete
  6. byk2 pokok kite nak pokok pisang boley takkk??? huhuuu

    ReplyDelete