Salam dan selamat sejahtera.Dah makan?....tak ada soalan lain ke?hehe...Alhamdulillah kami dah siap makan tengahari.Masak simple simple je.Rasa tak selesa sebab pekerja masih mengecat dibahagian dapur dan di bahagian depan rumah.Rimas rasanya sebab tak dapat nak buka tingkap.Hari ini Cm masak Ikan Masak Taucu,Kacang Panjang Goreng Telur dan Sambal Udang dan Goreng Ayam untuk si Adik.Rasanya dah berkali kali Cm siarkan resepi sambal udang ni tapi tak apa lah hari ini kira resepi ulang tayang.jom kita lihat resepinya:)
Bahan-bahannya:)
300 gm udang-buang kulit.
9 tangkai cili kering-rendam dgn air panas atau rebus sekejap.
15 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit belacan
garam secukup rasa
Gula melaka secukupnya.
1 keping asam gelugur.
Nasi Panas.
Cara-caranya:
- Kisar semua bahan-bahan di atas kecuali asam gelugur dan udang .
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan bahan kisar hingga wangi.
- Masukkan udang,garam,gula melaka dan asam keping.
- Masak hingga kuahnya pekat.Siap:)
sambal udang ni aje dh ckup mbuka selera ina yg x sihat ni...
ReplyDeletemy favourite sambal prawn, best to eat with Nasi Lemak, yummy!
ReplyDeletelama tak singgah dapur cikmaggis...
ReplyDeletewindu plak...
salam..
ReplyDeletenasik pun dah ada tu,
pekena dengan sambal udang..
he he..sodap!!
I pulak masak sambal sotong with nasi lemak dengan kerabat-kerabatnya sekali.lepas tu,masak juga ayam kuzi..penuh satu meja tapi makannya cuma 3 orang saja.Besar mata daripada perut..lol.I nak cuba pulak buat your golden pillow next.Golden pillow ni terkenal kat Seremban.Thank you for sharing.
ReplyDeleteOMG, this look so delicious! I love prawns and will die for sambal prawns like this one! Fabulous photos!
ReplyDeleteJoining U for dinner kak. Dah habis ker? hehehe ;)
ReplyDeleteLooks so inviting!
Moklong..dah sihat?semoga cepat baik.Bila makan sambal udang ni terus bertenaga hehe
ReplyDeleteSonia..hehe cm pun sama sangat suka sambal udang,sotong dan ikan bilis:)
ReplyDeleteeliya..cm pun rindu juga..terima kasih sudi bertanya khabar
ReplyDeletezulkbo..wasallam..jemput makan:)selamat berhari minggu
ReplyDeleteShereen..masyallah shereen masak kuzi?hebat tu:)Besar mata dari perut?hehe tak apa tapi Cm ni besar mata dan besar perut kihkih.
ReplyDeleteQuay po Cooks..terima kasih kerana sudi singgah di blog Cm.Wow your blog sangat cantik:)foto makanannya sungguh hebat...tunggu ya cm akan datang ketuk pintu dapur anda:)
ReplyDeleteLove..come n join us my love hehe .Thank you dear:)
ReplyDeleteWoW!! Its been a few years since I tried this dish. Thanks for reminidng me about it :) My mum likes to cook this dish with some petai. Ohhh.... Yummmy !!
ReplyDeleteWeng..semalam Cm cari petai kat pasar tapi tak ada.Frust..anyway without petai pun sedap:)
ReplyDelete