Terima kasih pada Masakan kelate sebab berkongsi resepi yang agak unik ini.Jom kita lihat bahan bahannya.
Bahana-bahannya:)
20 labu bawang putih.-cuci bersih tapi jangan kopek kulitnya.Kukus hingga masak.
1 cawan cuka
2 cawan air
1/2 cawan gula
5 tbsp garam(cm guna 4 tbsp je)
Cara-caranya:)
- Satukan air,garam,gula dan garam kedalam periuk.
- Masak hingga mendidih
- Kemudian masukkan bawang putih dan biarkan mendidih sekejap.
- Biarkan betul-betul sejuk baru masukkan jeruk kedalam balang yang kedap udara.
- Jika simpan dalam peti sejuk jeruk dapat bertahan selama 2 bulan tapi jika letak di luar ianya boleh disimpan selama 2 minggu.
Guna sudu yang bersih setiap kali mengambil jeruk dari balang agar jeruk bawang ni dapat bertahan lama ..Selamat mencuba.
salam..
ReplyDeleteermmm..dah makan jangan lupa
kumur listerin tau..he he
zul..hahaha wajib:)
ReplyDeletemenghalau vampire tewww.. uhuhu
ReplyDeletexpenah makan jeruk gini...
ReplyDeletewah sedapnya ni..makan dengan nasi kerabu memang kena ni....tapi orang kata x boleh makan banyak sangat bawang putih ni kan nnt badan berbau..tapi kalau dah jadi jeruk cmni..agaknya dah ok kot CM?
ReplyDeleteSalam makcik...ini satu lagi kegemaran datuk saya, dia tu Thai :)
ReplyDeletesalam kak CM...erma pernah rasa masa dtg umah kawan wat openhouse..memang maching ngan nasi kerabu.. erma boleh makan.. sedap...
ReplyDeleteWahhhh never seen garlic pickles b4!! First time seeing here...hehe ;)
ReplyDeleteAkak, I have an award for U. Pls accept from my blog ya!
http://love2cook-msia.blogspot.com/2010/11/my-birthday-gift-award.html
laaa awat opah diet sampai kene makan jeruk bawang nih?? tak syedap lah opah! meh darwish suapkan puff ngan apam gebu semalam! kikikiki
ReplyDeleteakak, jeruk ni mmg ngam la kalau makan dgn nasi kerabu. sgt masyukkk rasanya. ni kalau dh stat mengadap jeruk ni dgn nasi kerabu, selagi xlicin mmg xberhenti... hehehhehhe
ReplyDeleteme..haha
ReplyDeleteEliya..selalunya di jual bersama nasi kerabi
Sally..memang betul tapi makan sekali sekala tak jadi hal:)
Tummy dear..ya ni makanan orang siam:)
ReplyDeleteErma..memang ngam dgn nasi kerabu tapi bagi penggemar jeruk bawang ni boleh makan begitu je dgn nasi biasa ,buat ulam
Love dear..thank you thank you nnt cm ambik:)
Hana..hehe ni obat tau..awet muda :)
Mimiey..banyak kat Pasar Siti Khadijah ni:)
Elya..sori salah taip plak..nasi kerabu:)
ReplyDeleteSalam CM. Tak pernah saya cuba jeruk macam ni. Tapi kalau ada nasi kerab nak try jugak le :)
ReplyDeleteshaz..bila balik Malaysia nanti cari nasi kerabu kat pasar malam ya:)dapat makan dgn bawang jeruk ni:)
ReplyDeletemantap gan,www.broeda.blogspot.com,di liat ya?
ReplyDeleteSelalu makan dengan nasi kerabu. Sedap! Susah nak dapat area KL. Resipi bagus. Perkongsian menarik. Terima kasih!
ReplyDeleteaku makan buat jajan jer..
ReplyDeleteBaru beli satu balang ,
ReplyDeleteBuat stok best makan bila tiada selera makan,
salam
ReplyDelete