LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Wednesday, November 17, 2010

Beggar's Chicken

Salam dan selamat sejahtera.Agak sukar untuk dapatkan Beggar's chicken yang halal jadi petang tadi cm cuba resepi yang terdapat didalam buku Cooking Class Cook Book-Home Library. Mengikut kata penulisnya Beggar's Chicken sangat terkenal dikalangan masyarakat cina.Ayam di bungkus dengan daun teratai dan dibalut dengan tanah liat  dicampakkan kedalam api dan supply chopsticks to four lucky people:)

  Cm pernah jumpa banyak jenis resepi Beggar's chicken  ni kebanyakannya  disumbat dengan cendawan,daging dan macam macam lagi   didalam perut ayam sebelum dibungkus dengan clay dough dan dibakar dalam oven.Sungguh menarik tetapi untuk kali ini Cm guna resepi yang sangat simple tanpa apa apa isi didalam perut ayam.                                                                                                                                                             
 
Bahan-bahannya:
1.5 kg ayam(cm guna ayam kampung 1 kg)
3 ulas bawang merah
2.5 cm halia muda
1 tsp gula
3 tbsp soy sos
1 tbsp air
1/4 tsp five spice
2 tbsp minyak masak
Cara-caranya:
  • Bawang merah dan halia ditumbuk kasar
  • Lumurkan bahan bahan tumbuk,soy sos,sedikit air,minyak masak dan gula pada badan ayam hingga rata.
  • Balutkan dengan aluminium foil kemas kemas kemudian balutkan pula dengan clay dough dan bakar hingga clay dough berwarna perang.



 Clay Dough
Bahan-bahannya:
1 kg  garam(cm guna 600 gm je)
4 cawan tepung gandum
1 1/2 cwan air(agak-agak)
Cara-caranya:
  • Bancuh garam dan tepung hingga rata kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sehingga jadi dough yang tidak terlalu  keras dan tidak terlalu lembut..(jangan terlalu lembut sebab sukar untuk balut ayam)
  •  Gelekkan dough setebal 1 cm dan pastikan ianya dapat membalut ayam dengan kemas.(tiada lubang atau dough pecah)
  • Bakar dengan suhu 180darjah celcius sehingga dough bertukar menjadi perang.






Rasanya resepi begini sangat sesuai dengan selera penggemar masakan cina.Anak anak cakap ayam ni rasanya terlalu"chinese" hehe.Isinya sangat lembut dan juicy seakan akan ayam kukus.Mungkin untuk sesuaikan dengan selera Makcikmanggis yang sukakan rasa pedas , lain kali bolehlah ubah suai sikit resepi ini:)

12 comments:

  1. Salam Aidil Adha CM. Aik, ayam pun pandai minta sedekah ke....kikiki. In Miri ada halal version tp kena pre-order, simple gak, takda sumbat mcm2. TQ share respi, kalau rajin boleh cuba...

    ReplyDelete
  2. Salam Aidil Adha buat CikMi (2nd time, tatau nape error lak tadi). Sedap ayam ni... tq share respi.

    ReplyDelete
  3. Along Roz...haha dia minta sedekah sebab kais pagi makan pagi kais petang makan petang...Selamat hari raya haji buat along seisi keluarga....

    ReplyDelete
  4. Saya ingat di salah satu Chinese kungfu series. Penasaran dengan rasanya! Btw, selamat hari raya Idul Adha.

    ReplyDelete
  5. comel jer tertiarap ayam mintak sedekah tu..hihi
    1st time tgk menu ni:)

    ReplyDelete
  6. kena pakey chopstick nih makk.. ahaha

    ReplyDelete
  7. wowwww! *terbeliak biji mata dua bijik! sungguh me`ngaum`kan! keke.. klu kat sini diorg pakai ikan kak.. pehtu salut ngan garam. tapi kan...pelik la erk.. sbb ikan@ayam tuh tak semasin garam yg membungkusnya tuh... sedap kak er? ishhh..jakun sbb tk penah makan.. heeee...

    ReplyDelete
  8. hi cik manggis, saya orang cina pun tak pernah buat beggarchicken..yang biasa buat saja ialah steamed herbal chicken..agak serupa tetapi tanpa itu dough..eh, i tak pernah nampak itu doughlah.
    anyway, well done and adjust the ingredients to suit your taste.

    ReplyDelete
  9. Hebatnya makcik manggis saya hehe. Ini hidangan kegemaran datuk saya, pasti akan cuba resipi ini kalau ada masa nanti :)

    ReplyDelete
  10. nampak mcm susah..sure sedapkan CM

    ReplyDelete
  11. Indonesia Eats..hehe selalu juga nampak aksi aksi berkungfu sambil makan beggar's Chicken dalam cerita kungfu:)
    Terima kasih ya

    TopsyTurvyMum...hehe Cm pun kesian lihat rupa ayam tu hihi..tak sampai hati nak makan:)

    me..heheh yo la:)

    ReplyDelete
  12. hana..ya btol btol.Rasa ayam tu tak masin sangat:)Jika Hana tak minat masakan Cina rasanya masakan begini agak"tumpul" sebab tak pedas.

    lena..terima kasih sb sudi singgah:)ya next time kena ubah kasi pedas sikit baru umpph

    Tummy dear..hehe..atuk Tummy masih ada lagi?pakcik sangat suka masakan yang begini:)

    Yan..senang je yan..tapi jika yan suka makan pedas-pedas resepi begini kurang power:)tap yang pastinya sangat sihat.

    ReplyDelete