LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tuesday, November 23, 2010

Apam Tapai

Salam dan selamat petang.Selalunya apam dikukus tapi kali ini apam dibakar.Bau wangi apam ni membuatkan ingatan terus  melayang layang terkenang semasa kecik kecik dulu emak selalu masak apam ni.Kami adik beradik berebut rebut makan...bila berebut tu lagi sedap.Setiap kali bertanyakan my mom resepi apam ni katanya "gitu-gitu je" maknanya tak ada resepi main agak agak je,itulah kelebihan orang tua dulu-dulu.:)
Apam Tapai  ni dimakan dengan kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam.Cm terjumpa resepi ni difb Masakan Kelate dan resepi asalnya dari Citarasawan.Malam nanti nak call my mom nak bagitau yang cm dah berjaya jumpa resepi "Tepung Ape":) Jom kita lihat bahan bahannya....

Bahan-bahannya:
3oo g tepung besas
125 g gula pasir
1/2 tsp garam halus
1/2 tsp serbuk lada hitam
1/2  inci halia
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 tsp yis segera
250 ml santan
250ml air
4 ketul tapai ubi kayu
Kelapa parut secukupnya kukus sekejap dan gaul dengan garam.
Cara-caranya:)
  1. Bancuhkan tepung beras,gula.garam.serbuk lada hitam,halia,bawang putih ,bawang merah dan tapai kedalam blender dan blend hingga sebati.
  2. Kemudian masukkan yis dan kacau hingga rata.
  3. Perapkan selama satu jam.
  4. Dengan menggunakan kuali non stick saiz yang paling kecil masak atas  api yang perlahan.
  5. Bila adunan berlubang lubang baru terbalikkan perlahan lahan.biarkan agak agak 2 minit dan angkat.Hidang bersama kelapa parut.
Perap sehingga adunan berbuih begini baru dimasak .

16 comments:

  1. opahhhhh nih darwish bwk apam kaler merah! Mmg tinggal tuh jerk! sbb mama mkn byk! hahaha.... eh! Mmg klasik la apam nih.. Cam serabai melaka tp ader rempah2 nyer.... menarik la kak..

    ReplyDelete
  2. salam akak cm cyg..
    kebetulan ni ilah juga masak apam sarapan pg tadi..tapi apam lenggang.. tapi tak buat n3...wahhh ini sudah bagus ni ada apam baru ni... leh la ilah try..tapi sblm tu minta rasa sekeping...

    apam lenggang apam tapai
    cicah bersama kari mamak
    resepi idaman sudah tercapai
    kuih lama turunan dari emak

    tak gitu kak cyg.... tak reti nak reka pantun hentam jer laa janji ada sama bunyi

    ReplyDelete
  3. wahhhh, sedap ni akak.. mie dh lama xmkn apam ni... slalu kalau nak beli asyk habis je... xpe, ni nk try kak cm punya dulu...nak 2 keping blh???

    ReplyDelete
  4. I tak pernah dengar pulak Tepung Ape ni but rupanya seakan sama dengan Apom Bokwa/Serabai from my kampung,Melaka.Cara makannya pun lain sebab yang ni guna kelapa parut.Interesting...I learned something new.

    ReplyDelete
  5. Ya Allah..sedapnyer..kalo ler saya dekat dengan umah CM, gerenti dengan muka tak malu datang bawak pring kosong... tapi takpe..saya bawak coklat satu balang yer...hehehe

    ReplyDelete
  6. salam cm..hehe..macam janji je kita berdua..sehati sejiwa..hari ni kak yam juga makan apam bakar..kakyam punya beli je..u buat sendiri...mesti yg cm lebih sedap..kelapa parutnya kelapa tualah cm..tak sedap jadinya..

    ReplyDelete
  7. eliya..hehe ni makanan orang dulu dulu:)klasik!

    ReplyDelete
  8. Hana..opah memang kena klasik gitu hikhik.terima kasih sb bagi apam moden pada opah ya darwis:)p

    ReplyDelete
  9. ilahjy..haa pantun dah mai..kena siap sedia nak balas..ni jawapannya ya:)

    Apam lenggang dalam kuali,
    Minum air satu geluk,
    Kuih ini kuih tradisi
    Jadi idaman nenek dan atuk!(hehe)

    ReplyDelete
  10. Mimiey..kat kelantan senang nak makan kuih ni..beli je:)tak yah buat:)

    ReplyDelete
  11. Shereen..Tepung ape ni panggilan dalam loghat kelantan bagi Kuih Apam.Kuih=tepung, Ape=Apam
    hehe mari kita belajar bahasa loghat daerah ya:)

    ReplyDelete
  12. Noorma..mari lah dok tepi rumah Cm ni ada kosong hehe

    ReplyDelete
  13. kak yam..wslm ..bestnya kat kb..sebut je apa nama kuih ..semuanya ada dijual:)siap pitih je kan kak yam:)

    ReplyDelete
  14. zai..cuba lah sebab sangat senang:)

    ReplyDelete