LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Saturday, October 30, 2010

Teresek Jantung Pisang

Salam dan selamat berhujung minggu ya....hai hari ni sungguh meriah kat rumah cm ni...dua orang adik lelaki cm singgah makan tengahari sebelum menuju ke Stadium bukit Jalil untuk menonton perlawanan final  bolasepak antara Kelantan dan Negeri sembilan .Cm mempunyai 5 orang adik lelaki dan 4 daripada mereka akan ke Bukit Jalil pada malam ini.Harapan mesti nak lihat pasukan yang di sokong menang tapi jika kalah mesti terima dengan hati yang terbuka..adat pertandingan ada kalah dan ada menang:)

Ok jom lihat menu makan tengahari tadi...Teresek Jantung Pisang satu masakan tradisi kelantan.Pertamanya cm nak ucapkan terima kasih pada bonda cm yang telah menurunkan resepi teresek ni.Terima kasih juga pada Kak Yam kerana sudi berkongsi resepi:)...sedap:)

Bahan-bahannya:
1 biji jantung pisang-ambil yang lembut dan potong nipis
5 ulas bawang merah.
1 tbsp serbuk kari daging
2 ulas bawang putih
1 inci halia.
5 tangkai cili kering
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup.
1 tbsp biji ketumbar-goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar.
1 tbsp budu
1 keping asam gelugur.
6-7 batang kaki ayam-potong kecil
3 ketul   pedal ayam -potong kecil
2 ketul  hati ayam -potong kecil
Sedikit isi ayam -potong kecil.
1 cawan santan pekat.
2 tbsp kerisik
garam secukup rasa.
Gula melaka secukupnya.

Cara-caranya:
  1. Cili kering,bawang merah.bawang putih.halia.lengkuas dan kunyit di kisar halus.
  2. Masukkan semua bahan-bahan kedalama periuk.
  3. Masak hingga kuahnya pekat.rasakan garam dan gulanya agar seimbang.
  4. sedap dimakan bersama nasi putih .ikan masin atau sambal belacan:)

14 comments:

  1. Salam Ziarah, Amboi sedap nampak dalam gambar ni, tentunya sedap sebab bahan2 nya lengkap..pedas,masam dan manis..
    Tak pernah makan..bila lah dpt merasa masakkan nih..

    ReplyDelete
  2. slm cm..sedap kan..tak muak dan pelalu makan..agaknya lagi sedap bila tambah budu..macam gulai kawah ada tambah budu ,lagi kick ..hehe..

    ReplyDelete
  3. salam cik manggis
    ya amponnnnnnnn..nielah resepi paberet chemp..kalu time bekwoh..mesti ader lauk nieh..boh keropeh ayam..makan plak dgn sambal bekwoh.terangkatttttttttt...tq tq..sudi share resipi..nak try wat esok...

    ReplyDelete
  4. wahhhhhh,cm pun suka mkn teresek jantung pisang gak..mie pnya peberet ni!!! balik kampung mst dpt makan...ni kalau dpt,xde lauk lain pn xpe ni..hehehheh.akak,nk cikit.de lagi x????

    *pssttt,kak cm orang kelantan eh??

    ReplyDelete
  5. Salam cm...kalau saya masak teresek jantung pisang ni kenalah kaki dah pedal ayam di keluarkan sebab saya tak makan benda ni.

    ReplyDelete
  6. smlm suh darwish panjat pokok petai. arini harus pulak panjat pokok pisang! kompom melorot ke bawah tak sampai2 si jantung pisang tuH! kikikiki... kiter sukerrrr sgt jantung pisang! klu celur ajer cicah sambal belacan kelantan leh pingsan kesedapan! kikiki

    ReplyDelete
  7. Marina monroe...salam.cm suka nama Marina ni hehe.Walaupun rupa teresek ni tak cantik tapi mmg sedap.Makanan orang dulu dulu

    ReplyDelete
  8. Kak yam..hehe bila tambah budu lagi power:)

    ReplyDelete
  9. chemp..keropeh ayam?haha dah lama tak guna perkataan ni..cuba lah buat Chemp:)

    ReplyDelete
  10. mimiey..sedap!makan hingga tak nampak orang:)

    Pstt kelate mene bola:)

    ReplyDelete
  11. Yan..maaf lah yan cm pun tak tau apa makna Teresek tu..orang tua tua dulu main taram je nama ni:)

    ReplyDelete
  12. zai..zai masukkan isi ayam pun sedap:)

    ReplyDelete
  13. Hana..hihi tu kira mendera tu..sib baik darwish kuat kungfu :)

    ReplyDelete