Ok jom lihat menu makan tengahari tadi...Teresek Jantung Pisang satu masakan tradisi kelantan.Pertamanya cm nak ucapkan terima kasih pada bonda cm yang telah menurunkan resepi teresek ni.Terima kasih juga pada Kak Yam kerana sudi berkongsi resepi:)...sedap:)
Bahan-bahannya:
1 biji jantung pisang-ambil yang lembut dan potong nipis
5 ulas bawang merah.
1 tbsp serbuk kari daging
2 ulas bawang putih
1 inci halia.
5 tangkai cili kering
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup.
1 tbsp biji ketumbar-goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar.
1 tbsp budu
1 keping asam gelugur.
6-7 batang kaki ayam-potong kecil
3 ketul pedal ayam -potong kecil
2 ketul hati ayam -potong kecil
Sedikit isi ayam -potong kecil.
1 cawan santan pekat.
2 tbsp kerisik
garam secukup rasa.
Gula melaka secukupnya.
Cara-caranya:
- Cili kering,bawang merah.bawang putih.halia.lengkuas dan kunyit di kisar halus.
- Masukkan semua bahan-bahan kedalama periuk.
- Masak hingga kuahnya pekat.rasakan garam dan gulanya agar seimbang.
- sedap dimakan bersama nasi putih .ikan masin atau sambal belacan:)
Salam Ziarah, Amboi sedap nampak dalam gambar ni, tentunya sedap sebab bahan2 nya lengkap..pedas,masam dan manis..
ReplyDeleteTak pernah makan..bila lah dpt merasa masakkan nih..
slm cm..sedap kan..tak muak dan pelalu makan..agaknya lagi sedap bila tambah budu..macam gulai kawah ada tambah budu ,lagi kick ..hehe..
ReplyDeletesalam cik manggis
ReplyDeleteya amponnnnnnnn..nielah resepi paberet chemp..kalu time bekwoh..mesti ader lauk nieh..boh keropeh ayam..makan plak dgn sambal bekwoh.terangkatttttttttt...tq tq..sudi share resipi..nak try wat esok...
wahhhhhh,cm pun suka mkn teresek jantung pisang gak..mie pnya peberet ni!!! balik kampung mst dpt makan...ni kalau dpt,xde lauk lain pn xpe ni..hehehheh.akak,nk cikit.de lagi x????
ReplyDelete*pssttt,kak cm orang kelantan eh??
apa maksud teresek tu CM?
ReplyDeleteSalam cm...kalau saya masak teresek jantung pisang ni kenalah kaki dah pedal ayam di keluarkan sebab saya tak makan benda ni.
ReplyDeletesmlm suh darwish panjat pokok petai. arini harus pulak panjat pokok pisang! kompom melorot ke bawah tak sampai2 si jantung pisang tuH! kikikiki... kiter sukerrrr sgt jantung pisang! klu celur ajer cicah sambal belacan kelantan leh pingsan kesedapan! kikiki
ReplyDeleteMarina monroe...salam.cm suka nama Marina ni hehe.Walaupun rupa teresek ni tak cantik tapi mmg sedap.Makanan orang dulu dulu
ReplyDeleteKak yam..hehe bila tambah budu lagi power:)
ReplyDeletechemp..keropeh ayam?haha dah lama tak guna perkataan ni..cuba lah buat Chemp:)
ReplyDeletemimiey..sedap!makan hingga tak nampak orang:)
ReplyDeletePstt kelate mene bola:)
Yan..maaf lah yan cm pun tak tau apa makna Teresek tu..orang tua tua dulu main taram je nama ni:)
ReplyDeletezai..zai masukkan isi ayam pun sedap:)
ReplyDeleteHana..hihi tu kira mendera tu..sib baik darwish kuat kungfu :)
ReplyDelete