LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Friday, October 8, 2010

Nasi Lemak Kukus

Salam dan selamat malam .Apabila ternampak nasi lemak di blog Tummy tadi hampir meleleh air liur ku hehe.Lama betul tak masak nasi lemak.Jadi petang tadi cm masak nasi lemak versi kukus...hmmm sedap "seghoti"anda harus mencubanya.Nasinya peroi dan biji beras masih tetap cantik ..tidak patah malah setelah di kukus ianya makin panjang....Jom kita lihat bagaimana untuk mengukus nasi lemak ni:)
 2 1/2 cawan beras basmathi.
1/2 biji kelapa ambil  santan pekat.
2 helai daun pandan
sedikit garam
sedikit potongan halia.


 Beras dicuci dan kukus 1/2 masak
 Kemudian rendam dengan air selama 2 jam...lagi lama direndam lagi baik.
 Setelah direndam saiz beras jadi lebih panjang dan cantik.
 Toskan air dan  kukus lagi  hingga nasi masak sepenuhnya.
Apabila nasi telah masak   gaulkan dengan santan pekat  Jika mahukan nasi lebih lemak dan lembut boleh tambahkan lagi sukatan santan dan 1/2 cawan air .Bubuhkan  sedikit garam.Gaul hingga sebati dan masukkan hirisan halia serta  daun pandan.Kukus lagi selama 15-20 minit.Hidangkan  dengan  sambal ikan bilis,telur rebus,timun dan kacang tanah goreng.Inginkan lebih mewah?.... bolehlah makan bersama rendang ayam atau daging :)..sebagai panduan resepi asalnya sila rujuk DISINI  Terima kasih buat Noya dari geng Myresipi.

11 comments:

  1. salam..
    tu dia..cantik nampak
    berasnya..naik elok je..

    ReplyDelete
  2. K.CM, mas tompang sarapan kat sini..sedap tengok nasi lemak tu....mas dah try nasi lemak kukus ni, memang lembut dan peroi jer nasi tu...sedapnya..

    ReplyDelete
  3. Salam cm...Nasi lemak kukus memang sedap tapi saya tak pernah buat,mungkin lepas ni boleh cuba.

    Zai
    mamasya.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. wow enaknye..suka mkn nasi kukus ni cepat kenyang :)

    ReplyDelete
  5. penah buat sekali. mmg pueh ati sangat! tapi nak mengukusnya tuh alahaiii... kene tunggu rajen bebeno.. hihihi

    ReplyDelete
  6. salam cm..btul ckp hana...klu x rajen n sabar klu x,lamer dah dapor terbalik...:))))

    ReplyDelete
  7. Oooooooooo yummmmy Nasi Lemak kukus!!! Just loved the way U cooked it...Feels so hungry right now..hehe! :D

    Happy Sunday ya kak! ;)

    ReplyDelete
  8. salam Zul..memang sedap nasi kukus ni tapi agak rumit:)

    Mas..anak anak suka nasi lemak kukus ni:)

    Salam Zai..masih belum pulih lagi ke blog Zai?blog cm ni pun ada masalah nak upload gambar.Semoga blog Zai dapat berfungsi seperti biasa.

    el..hehe

    Hana..hehe kena rajin btol baru boleh buat:)kalu maleh tanak je:)

    Deliah..kena sabor:)

    Love..hehe

    ReplyDelete
  9. Salam,

    Boleh tak puan terangkan resepi bahan untuk Nasi Lemak Kukus berasaskan dari 5 kilo beras.

    maklum balas dari puan, saya dahulukan dgn terima kasih.

    semoga murah rezaki.

    ReplyDelete
  10. 5kg beras basmathi.
    1kg santan Sawit Khalis
    2 helai daun pandan
    sedikit garam
    sedikit potongan halia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak, kalau 5 kg beras boleh masak sekali semua ke dalam 1 Loyang? Saya nak belajar masak nasi lemak kukus dlm kuantiti yg bnyak, tapi xyakin Dan lebih kepada x tau.please help me!!!!

      Delete