7 tangkai cili kering-potong dan masak dengan air panas hingga lembut-toskan.
15-20 biji cili api.
4 biji cili masak.
4-5 ulas bawang putih-panggang&bakar atas dapur gas:)
3 ulas bawang merah-panggang& bakar atas dapur gas
3 biji limau kasturi
1 labu bawang besar-mayang
garam dan gula secukup rasa
1 tbsp cuka
3 tbsp kismis
Cuka secukupnya untuk perap dgn bawang besar.
1 ketul kecil belacan-panggang
Cara-caranya:)
- Potong cili masak kecik-kecik agar senang nak kisar.
- Mayang bawang besar nipis-nipis dan perap dengan cuka secukupnya(tenggelam)kemudian ramas hingga layu dan buang cukanya.ketepikan.
- Kisar cili kering,cili masak,cili api,bawang putih,bawang merah dan belacan hingga hancur-blend kering ya.
- Bila semuanya dah hancur dan sebati baru masukkan 1 tbsp cuka,garam dan gula secukupnya.Dan perahkan jus limau kasturi.Gaul hingga rata.Last sekali masukkan bawang besar yang direndam dgn cuka tadi dan gaul hingga mesra.Hias dengan kismis secukupnya:)
- Untuk lebih sedap sambal hendaklah disediakan sehari sebelum digunakan.Simpan dalam peti ais:)
alamak...sedapnyee ..yg selalu ilah buat kak ipar ajar..goreng kesemua bhn.. ni bakar pasti lebih wangi kan kak.. nk try buka posa ptg ni hehe
ReplyDeleteSalam makcik...banyaknya cili tu..pakcik pasti lari hehe..
ReplyDeleteSatu lagi rsipi yang akan dicuba nanti ;)
Salam kak CM!!! wakakakakaka geli ati baca komen tummy kata pakcik lari hihihi.... 1st ime ni tahu sambal mcm ni, masuk list! nak2 dgn cili yg byk tuuu pastu bwgnyer dibakar mmg sedap! terliur kita!
ReplyDeleteIlahjy...cuba lah ya..amat serasi jika makan bersama kari atau kerutub atau seangkatan dgnya:)
ReplyDeleteTummy dear..hehe...jika pakcik makan sambal ni pasti kena panggil ambulan ke hospital hehe
ReplyDeleteika ...hihi penatlah makcik nak kejar pakcik sb sambal ni...kena bagi nama baru "sambal Suami lari" kihkih
ReplyDeleteIka cuba lah sedap bila pekena dgn gulai ikan atau kari:)
Salam ziarah Makcik Manggis,
ReplyDeleteBlog yang baik esp utk sy yg baru bertatih utk memasak. TQ for sharing :)
waaaaaa nak buat nak buattt! macehh kakak cayangg! mmuahhh!!
ReplyDeleteMummy Eda..selamat datang ...terima kasih:)singgah singgah lah selalu ya hehe
ReplyDeleteHana...buat lah hana :) tp jangan kasi Darwish makan tau..tercirit budak tu:)
ReplyDeletealamak...masuk blog yang banyak gambor masakan ni bertambah mencerut-cerut perut. hai..dugaann...dugaaan...
ReplyDeletesalam dr sam..jom makan nasi dgn sambal bekwoh ni hehe selamat hari raya dr sam:)
ReplyDeletewah...akak CM, sedap tu..mas suka pedas2....nanti nk try buat la...tengok jer dah rasa nak makan nasi...ha..ha..
ReplyDeleteSalam CM
ReplyDeleteALHAMDULILLAH
nielah kalau berguru pada yang pakar..dapat resepi yang betul..tq CM..nak buat nanti..sedapnya kalu make dgn kerutub kan?tak pun gulu halus boh bube nyior..terima kasih sekali lagih...suka sangat..x sabar2 nak buat nieh..
Salam CM..Selamat Hari Raya..maaf andainya ada tutur tinta yang menyinggung perasaan ..lama betul tak mkn sambal belacan gini...
ReplyDeleteWow, this is so new to me...new dish, new name! Looks good ya! :D
ReplyDeletesedak3.... makey ngan nasi panah2.. ikey kering.. bertamboh2 makey nasik.. hehe...
ReplyDeleteselamat hari raya cm.. anak blajar di ireland ye? bakal doktor eh? smoga dia berjaya ye cm? t doakan selalu.. amin..
Haha jadi makcik seorang saja yang akan menikmati sambal ni.. bagus sekali tu :)
ReplyDeletesalam aidilfitri makcik..
ReplyDeleteapa khabar? harap sihat ye..
terliur tengok menu2 kat uma makcik..
harap2 pasni bleh cuba semuanya..
sekarang ni da sarat..tgh tgu hari je..
doakan kami berdua selamat ye..salam...
salam makcik,
ReplyDeletewow sedapnya..
aku suka sangat dg sambal, tapi baru tau ada sambal model begini, pakai bawang besar & kismis.
Salam CM cayang....
ReplyDeleteWah syok dapat makan sambal bekwoh ni. kalau bekwoh mau sebesen kena buat sambal..cicah ngan ayam goreng yuhuhuuuuu.... yabedadu sedapnye CM hehehe :D
Ijan
Mas..cuba lah..makan nasi tak ingat dunia nanti hehe
ReplyDeleteChemp..haha jangan lah buat lawak adikku Chemp..sambal jek kihkih malu lah cm...
ReplyDeleteUishhh sedap tu chemp..boleh pingsan hehe
sally..cm pun sama juga..maaf zahir batin ya
ReplyDeletemy dear love..bekwoh maknanya kenduri:)
ReplyDeletesalam Ti..sedak memang sedak pahtu gak kena pakat=pakat jogging hehe.Makasih Ti sb sudi tinggal komen:)
ReplyDeleteTummy..hehe bila buat sambal camni makcik kena "sorok" takut pakcik makan pastinya akan sakit perut...makan sorang2 ni:)
ReplyDeleteAchik..alhamdulillah dah cukup bulan ya..semoga achik selamat melahirkan dan mak serta anak insyallah sihat.Jangan lupa letak gambar baby nanti ya:)
ReplyDeleteDeetha..hehe ini pun sambal setan ya:)
ReplyDeleteIjan..sedap makan dgn ayam goreng..nasi tanpa kuah..pastu bila nak tercekik cepat2 minum air haha ganas tu
ReplyDelete