Ok petang ni cm nak share resepi biskut Dahlia,biskut orang dulu-dulu..generasi mak mak kita:)..setiap kali hari raya pastinya biskut ni takkan ketinggalan.Oh ya teringat seorang kawan Angah namanya Dahlia hehe cantik orangnya:)..secantik namanya....
Bahan-bahannya:
8 oz tepung gandum
3 0z tepung kastad.
1 1/2 oz tepung ubi(cm guna tepung jagung)
6 oz gula halus(cm guna 5 oz gula ising)
7 oz marjerin(cm guna butter)
1 biji kuning telur.
1 tsp esen vanila.
Ceri merah untuk hiasan.
Cara-caranya:
- Pukul butter,gula,kuning telur dan esen vanila hingga hancur dan gebu.
- Masukkan semua tepung dan uli hingga rata.(jangan lupa ayak dulu semua tepung tu ya)
- Masukkan ke dalam acuan kuih semperit dan tekan hingga berbentuk seperti gambar diatas.
- Hiaskan dengan potongan ceri merah.
- Bakar hingga masak,
Salam ..
ReplyDeletekoleksi kueh raya ke ni
masih di buka untuk tempahan?
mesti sedap..la la la
wasalam..hehe memang tempahan ditutup dan tak pernah buka:)
ReplyDeleteSelamat hari raya maaf zahir batin buat zul sekeluarga(cm nak orang yg first wish ni hihi)
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeletesalam kak cantik dahlia akak,kak dah berdesir ke belum?heheheh
ReplyDeleteSalam CM,
ReplyDeleteni authentic biscuit lah..suka tgk