Buah cempedak di luar pagar,
Ambil galah tolong jolokkan,
Saya
Kalau salah tolong tunjukkan.
Assalamualaikum dan selamat sejahtera.Cm dah jatuh cinta pada kek lapis.Sebelum ni cm anggap membuat kek lapis adalah satu "pekerjaan"yang sangat sukar ....tak kenal maka tak cinta hehe...selepas beberapa kali mencuba dan banyak kali juga gagal mendapat hasil yang sepatutnya ...namun never give up:).Cm selalu bertandang ke blog br.Rozzan yang sangat handal membuat kek lapis dan blog Rima seorang lagi yang mahir dalam membuat kek lapis ...merekalah yang "memberi" semangat ni:)..bagi yang pakar rasanya buat kek lapis ni"kacang" je tapi bagi diri ku ini aiya...banyak susah ma.....
Pagi tadi cm memulakan misi membuat kek lapis cempedak .Kebetulan bonda ku menghantar 3 biji buah cempedak yang masak ranum.Terima kasih mak...dan terima kasih pada Kichen guardian yang menyumbang resepi kek yang sangat yummy ni serta "cabaran"hehe...thanks:)
Bahan-bahannya:)
A
500 gm butter golden churn
1 tsp esen vanilla.
B
275 gm gula halus
14 biji kuning telur
6 biji telur
2 tbsp ovalette
C: ayak
100 gm tepung hongkong
1 tsp baking powder
D: Kisar/blend
500 gm isi cempedak
150 gm susu pekat manis
Cara-caranya:
- Panaskan oven dengan api atas dan bawah.Alaskan tin 8x8x3 dan sapukan butter.
- Pukul A selama 3 minit.Ketepikan.
- Pukul B hingga kembang dan gebu lebih kurang 10 minit.
- Masukkan A ke dalam B dan kacau hingga sebati.
- Masukkan C kedalam adunan AB dan gaul hingga rata.
- Sudukan adunan 90 gm ke dalam loyang dan ratakan.Bakar dengan menggunakan api atas sahaja.
- Kemudian sudukan 2 tbsp puree cempedak keatas adunan pertama tadi.Ratakan dan bakar hingga kering.
- Lakukan proses yang sama hingga habis.Kemudian tutup permukaan kek dengan alluminium foil dan bakar lagi dengan menggunakan api atas dan bawah selama lebih kurang 15-20 minit.(suhu 150 darjah celcius atau terpulang pada jenis oven yang digunakan)
Hasilnya memang lumayam..berbaloi-baloi:) cm akan masak kek ni lagi dan lagi dan berkali-kali lagi sebab rasanya sungguh sedap tapi bersedialah mengorbankan telur yang banyak.
Salam Kak CM,
ReplyDeleteRima pong dah berbuih agaknya kasi kita semangat wat kek lapis..tapi kita lum ready lagi disebabkan egg yok yg membuat kita menggeletar tu :) tapi satu ari nak gak wat sebab suker sgt makan..meantime akak pass kita dulu lah ya ..
hehe memang telur tu "scary" banyak betul:)cuba lah yat...memang sedap..nah..cuba rasa:)hihi
ReplyDeleteBuat kek lapis nak ada tahap kesabaran yang tinggi,kalau tak layernya tak sama,kan gitu cm...
ReplyDeletezai..btol zai..tengok lapis yang hitam tu..terbakar sebab leka baca paper time membakingnya tadi:)...tak sabar nak mengadap oven yang panas tu....
ReplyDeletesalam kak.. ilah ingatkan yg hitam tuu akak taruk cekelat..heheh cantik laa kak...minta tukar dgn cendol hehehe
ReplyDeleteauntie.. sedapnya..
ReplyDeletenanti kalau dah raya, buatla open house untuk blogger. mesti rumah auntie cm kena serbu!
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSalam CMMM
ReplyDeleteVa vaaa va...patutlah ini hari ada bau kuat serata tempat...kukira bau durian, rupa-rupanya cempedak....Cempedak gerau kat luar pagar ajer..tak pernah-pernah masuk oven...
tak sangka cempedak jd nangka..Saya ingat hanya boleh dimakan gitu je atau goreng.Buat kuih lapis pun boleh...
ReplyDeletewaduh cikmanggis..terbau2 keharuman kek lapis cempedak nih sampai ke selayang..meleleh ayaqliuq kita!! dulu kita pernah wat tp guna resipi yg telah kita oter dari few recipes..guna telur x bnyk 10 biji jer..jimat sikit..hehe!! nnti kena try resipi cm ni lak!!
ReplyDeletetahniah cm cantik tul lapisan tu mcm kek lapis sarawak dah tu..memang salute la sapa buat kek lapis nih..mesti best bau cempedak tu kan..fuhhh
ReplyDeleteWah Kak cantik n rajintullah melapis.. kemas n syantiq jer..terbau2 cempedak.. semerbak tu..
ReplyDeleteilahjy...hehe itam tu berlaku sedikit kebakaran akibat terleka:)nanti hantar cendol ya:)taruk ais sekali:)
ReplyDeleteBaby Tiger..memang sedap!btol sedap tak tipu hehe.
ReplyDeleteNanti auntie jemput baby ya:)
gerau..hehe kena buat pantun cempedak dalam oven pulak ni:)
ReplyDeleteYan..cm pun baru tahu cempedak boleh buat kuih lapis..dulu2 buat bubur dan goreng je:)
ReplyDeleteterliurnya kak..hanya orang2 yang sabar jer boleh buat jenis2 kek lapis ..ni.. nak pulak kek lapis cempedak..adusss. layan gambar jer la..malas betul nak buat...huhu
ReplyDeletehuhuuu jelesnyer nengok owang melapis cantek! sedap plak tuh bau cempedak! kiter tk penah lg try versi bakar.. cam tk konpiden jerk... slalu wat kukus.. nak cket kakkk!
ReplyDeleteizah..sedap sangat tau:)bau cempedak tu...nak buat kena sabar tadah muka depan oven hehe..tangas muka
ReplyDeleteerma..hehe t.kasih:)
ReplyDeletesally..hehe kurang sabar gak..sb tu ada yang terhangus:)
ReplyDeletehana...ni yang kira jadi sikit..yang tak jadi banyak ..huhu banyak kali :(sabor sabor...nah opah bag Darwish 3 keping hehe
ReplyDeleteSalam makcik.. tidak pernah saya cuba kek lapis cempedak, pasti enak sekali.. Lain kali jangan panjat pohon kelapa, pakai galah sahaja :)
ReplyDeletesalam CM,
ReplyDeletemoga kita beroleh puasa yg sempurna.
mmm... baru semalam kami makan cempedak goreng bertepung. stakat itu sajalah yg kami mampu buat... :)
dear Tummy..sangat sedap:)
ReplyDeletehaha bukan panjat pokok kelapa tapi hanya panjat tangga:)jika panjat pokok kelapa pastinya tak dapat turun...kena panggil bomba hehe
Salam pie..apa khabar?semoga sihat selalu.
ReplyDeleteCempedak goreng pun sedap:)
Salam makcik. Wah, cantiknya kek lapis ni! Saya tak berani nak cuba, nampak macam susah je. Bila nampak buah cempedak tu, kempunan habis, dah bertahun tahun tak jumpa cempedak...waaaaah.
ReplyDeletemy dear Shaz..selamat sejahtera..hehe terima kasih..nanti bila balik Malaysia boleh makan cempedak sepuas-puasnya ya:)
ReplyDeletesalam cik manggis....saya akan buat itew london almond utk raya....tak puas selama ni beli tak sedap!
ReplyDelete