Sedutan dari Majalah Sajian Jelita keluaran 1991.
Bahan-bahannya:
10 biji kuning telur.
5 biji putih telur.
100 g gula halus.
100 g tepung gandum.
80 gm melted butter
1 tbsp quick 75.
1 tsp baking powder.
1 tsp essen vanilla.
.1/2 tsp esen pisang.
sedikit pewarna merah.
Cara-caranya:
- Asingkan putih telur dan kuningnya.
- Satukan semua bahan-bahannya kecuali pewarna merah dan melted butter.
- Pukul hingga kembang dan gebu.Masukkan mentega cair dan pukul lagi hingga rata.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.satu diwarnakan merah dan satu lagi biarkan warna asal.
- Guna tin pembakar empat segi berukuran 11" x 11 ".alas dengan kertas minyak (satu adunan ni dapat 2 dulang atau 2 gulung kek)
- Masukkan adunan kedalam piping bag.Paipkan adunan berselang seli hingga habis.-paipkan 2 jaluran putih dan 2 jaluran merah.
- Bakar hingga masak dan biarkan kek sejuk baru di sapukan dengan butter cream dan gulung kemas-kemas.Simpan dalam peti ais hingga butter cream beku dan senang untuk di potong:)..selamat mencuba...
*Cm guna jem strawberry sebagai sapuan dan rasanya kurang serasi.Resepi asalnya menggunakan butter cream seperti yang tertulis diatas:)
salam CM,
ReplyDeletemoga sihat & ceria selalu dsamping keluarga.
aduih, tersiksa jiwa menahan selera...:)
salam..
ReplyDeletebuat sendirik ke ni?
pandainya masak...!
salam Pie..Terima kasih:) alamak rasa bersalah la pulak:( tapi kek ini tidak terlalu manis.
ReplyDeletesalam Zulkbo..hehe terima kasih:)
ReplyDelete