Bahan-bahannya:
1 biji buah betik muda-sagat halus lebih kurang 2 1/2 cawan.
10-12 ekor udang segar-panggang
6 biji kacang panjang
1 1/2 biji buah tomato.
6-7 biji cili api-ikut selera masing2 jika suka pedas boleh tambah lagi.
5 ulas bawang putih.
2 tbsp gula melaka.
2-3 tbsp nampla
1/2 biji limau kasturi ambil jusnya.
1/2 cawan udang kering
1/2 cawan kacang tanah panggang dan tumbuk kasar.
Cara-caranya:
- Tumbuk cili api,bawang putih ,udang kering dan gula merah.
- Masukkan parutan betik kedalam lesung dan ketuk perlahan-lahan dengan alu dan kacau rata .
- Masukkan kacang panjang,buah tomato yang dipotong, nampla,jus limau dan kacang tanah.Gaul rata.
- Akhir sekali masukkan udang panggang.Siap:)
Woo hoo makcik dapat betik muda! Tanya sajalah kat jiran tu :)
ReplyDeleteummmmm,,,,,,, nampak menyelerakan, sedap!
ReplyDeleteHi Tummy..akhirnya dapat betik hampir masak bukan muda:)pokok betik jiran u betul-betul tepi bilik komputer makcik hehe jika ada galah boleh jolokkan :)
ReplyDeletesalam Zam..terima kasih:)
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletehuwaaaaa tulun jolokkan betik itew utk kiter! nah! amik galah nih! wat muker tk mlu g mintakkan! :D
salam hana..hehe Tummy suruh mintak je tapi mahu tapi malu gitew hihi
ReplyDeletewaduh cikmanggis..mmg kita suker banget makan kerabu terutamanye kerabu betik & kerabu mangga..sedap woo!! terus teringat2 lak kerabu mangga kt johnny's..hehe!!
ReplyDeletesalam inahar..ya lah dah lama tak makan kat Johnny's wangsa maju tu..
ReplyDelete