LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Thursday, May 6, 2010

Laksa Johor

Kuah laksa ni agak pucat sebab cm kurangkan rempah kari dan tidak masukkan cili kering kerana anak dan suami tak boleh makan pedas.jika bubuh cili kering warna kuahnya akan lebih menarik. Salam dan selamat tengahari.Alhamdulillah sebab masih berpeluang menghirup udara segar begini...masih bernafas.semoga diberikan kesihatan yang baik dan umur yang diberkati.Amin.Hari ni terpaksa rehatkan anak cm dari kelas agama dan kelas mengaji Quran kerana terasa badannya dah mula panas.Sejak seminggu ni rasa nya dia tak cukup rehat.Anak cm ni terpilih untuk mewakili sekolah dalam acara pertandingan tarian peringkat daerah.Kena berlatih agak intensive..dah nampak eye bag cam shin Chan hehe...menurun darah seni dari siapalah agaknya:)........malam tadi sebelum tidur siap pesan agar mama mendoakan sekolahnya menang katanya jika menang akan ke Sabah pulak...hehe kebetulan Angah tidur disebelahnya pantas menjawab pasti mama doa untuk adik kalah sebab mama takkan biarkan adik pergi Sabah tanpa mama .....Ok lah mama doakan agar sekolah adik menang tapi mama akan temankan jika dapat ke Sabah hehe Wah panjang pulak cerita cm ni...jom lihat apa yang cm masak ni...makanan kegemaran kami sekeluarga.....apa-apa yang berasaskan mee ,laksa atau pasta memang menjadi kegemaran kami.Jadi hari ni cm masak laksa Johor. Bahan-bahannya: Spaghetti secukupnya 500 gm ikan tenggiri-rebus dengan sedikit air,garam dan asam keping . Bila dah masak asingkan tulangnya. 1 paket kecil rempah kari ikan 5 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih sedikit lengkuas sedikit halia 2 tbsp udang kering 1 tsp serbuk kunyit 2 keping asam gelugur 1 tbsp kerisik 1 biji kelapa 2 batang serai-potong nipis 5 tangkai cili kering(cm tak bubuh) garam gula Ulam 1 kuntum bunga kantan dihiris nipis 1 labu bawang besar -potong bulat daun kesom-potong halus daun pudina daun selom-potong halus limau kasturi-belah dua tauge 1/2 biji timun potong halus telur rebus secukupnya sambal belacan Cara-caranya-
  • Blend bawang merah,bawang putih,halia,lengkuas,kunyit,cili kering,udang kering dan serai hingga hancur.Kemudian bancuhkan denga rempah kari.
  • Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang diblend tadi hingga wangi
  • Blend isi ikan dengan air rebusannya hingga hancur.
  • Masukkan kedalam bahan-bahan yang ditumiskan tadi.
  • Kemudian masukkan santan.-sebiji kelapa bancuh dengan 4 cawan air
  • last sekali masukkan asam keping,garam,kerisik dan gula secukup rasa.
  • biarkan kuah mendidih sekejap
  • Hidangkan bersama spaghetti,ulam,telur rebus dan sambal belacan.

20 comments:

  1. Salam CM
    ni N dtg wak mai mangkuk nak mintak Laksa Johor..lapo la pulak tgok..yum yum..mabeles gitu...sbb mmg tgah ni lapo ni...nakkkkk..hehe

    ReplyDelete
  2. aduhai kakkkk..nih my peberet menu taww! pantang nampak terus teghase nak buat! tp bhn byk xdeeee! huhuhuuu... mintak semangkuk kak!

    ReplyDelete
  3. salam nj..alamak siannya adikku ini..orang johor nih....cm pernah tinggal kat johor..ni lah makanan paling best kat johor selain Beriani gam:)

    ReplyDelete
  4. salam hana..ni orang johor gak kan? ..ala siannya..ulam ulam ke yang tak de hana?ganti dengan salad,mint dan kacang panjang pun sedap gak:)

    ReplyDelete
  5. salam cm..wow laksa johore..ni memang best ..kak yam suka ..kalau ada lagi nak hantar mangkuk besar agar semua dlm rumah ni dapat makan..bolehkah..

    ReplyDelete
  6. salam makcik..satu lagi jenis laksa yang saya harus cuba :) Bahan-bahan untuk laksam masih di peti ais :( mungkin tunggu sampai hari Sabtulah :)
    Kalau tak pakai spaghetti, mee apa yang biasa digunakan?

    ReplyDelete
  7. Salam CM,

    kuah tak pekat tak per..tapi setting dia mengancam jiwa ragaku..sebijik cam restaurant..lawa ku tengok...

    ReplyDelete
  8. salam cm
    macam taw2 jer kita dok ngidam laksa johor..
    mmg sedap...menu hari minggu nieh...laksa johor cm..kompem thumbs up nie...

    ReplyDelete
  9. Salam kak CM!!! yg ni pun peberet kita niii, sedapnyer! lama jugak tak buat masuk list dulu ehehe sbb kehabisan ikan :D, eh? Kak CM padam cbox akak eak? ke kita yg tk nmpk ni?

    ReplyDelete
  10. salam cikmanggis

    kite sekeluarga pun gemar ape kate pos kat kite semangkuk besar...

    ReplyDelete
  11. salam Cik... semoga dak tecik tu cepat sembuh ye... lama dah x makan laksa johor ni... last was in raya masa lia buat open house tahun lepas... lia suka potong timun dia... kena curly membulat... baru feel kan... hehehe

    ReplyDelete
  12. Salam kak..sblum ni msuk umah kak dari bahrain..ni msuk dari subang jaya dah..hihi..kita xprnah mkn lgi laksa ni..jakun snguh la...

    ReplyDelete
  13. salam kakyam..ni semangkuk besar laksa Johor nih..jgn lupa hantar mankuk dengan cek mek molek deh hehe ..selamat hari ibu buat kakyam:)

    ReplyDelete
  14. Hi tummy..apa khabar hari ni?makcik rasa lebih ceria & sihat:) jangan lupa bila masak laksam ingatkan makcik ya hehe..selalunya guna spaghetti je untuk laksa Johor tapi boleh jugak jika nak cuba dengan menggunakan laksa kering..cuba kelainannya.

    ReplyDelete
  15. salam yat..hehe sekali sekala setting ala-ala restaurant giteww:)

    ReplyDelete
  16. salam chemp..mengidam ko?siannya kalu dekat bulih cm hantarkan:)

    ReplyDelete
  17. salam ika..maafla cm tengah baik pulih cbox ni..nnt cm pasang balik tapi lambat lagi kot.Terima kasih ika:)

    ReplyDelete
  18. salam datin..alamak..laksa yang datin wat lagi best..best giler hehe..ori johor punya:)

    ReplyDelete
  19. salam Lia..terima kasih..mesti lia pandai potong timun yg curly tu kan?potong gulung-gulung jgn putus..ni yg uniknya laksa johor

    ReplyDelete
  20. salam Maz..eh maz ada kat Msia ke?or back for good?apa khabar?semoga maz sihat selalu ya:)

    ReplyDelete