LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Saturday, May 29, 2010

Homemade Nutella (hazelnut Chocolate Spread)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.Niat dihati nak gantung periuk dan "berfoya-foya"depan tv tapi biasalah ....kan....tak sedap duduk jika tak masuk dapur.Memang sesuai jika dapat gelaran "permaisuri"dapur hehe.Cm baru siap buat hazelnut chocolate spread atau nutella.Pertama kali mencubanya.Hasilnya ok tapi boleh improve lagi bila buat kali kedua nanti.Insyallah jika sambutan baik boleh buat sekali lagi. Jom kita lihat bagaimana nak buat Nutella ni: Bahan-bahannya: 150 g hazelnut-panggang dan buang kulitnya kisar hingga jadi seperti peanut butter paste. 1/2 cawan gula ising. 1/2 cawan serbuk koko. sedikit esen vanila. sedikit minyak jagung. 100 g milk chocolate-cairkan. Cara-caranya:) Cairkan coklat dengan double boiler.Masukkan gula,koko,kacang hazel dan esen vanila.Kacau hingga sebati kemudian masukkan minyak jagung dan kacau lagi sehingga mendapat kepekatan yang dikehendaki. Masukkan dalam blender dan sambung blend lagi agar dapt smooth paste.Simpan dalam bekas yang sesuai.boleh di sapu pada roti,biskut lemak atau apa saja yang anda fikir sesuai:) selamat mencuba!! *resepi asalnya DISINI *rese

17 comments:

  1. woww wowww wowwwww..pucuk dicita ulam mendatanggg...kiter nih dah lama carik nuttela tak jumpa2! sampaikan kiter bli jenama lain, anak kiter kata tak syedap! sonoknyer kak dpt resepi nih! nanti leh cube lah! nak carik kacang tuh dulu! sini mahait gak kacang tuh! huuuuu... eh eh! tp klu gune peanut butter yg readymade tuh boleh jugak kan kak kan?

    ReplyDelete
  2. rajin nye akak ku ini....memang ratu dapur kan.. bab nutelaa ni jap je abih kat rumah ni.bila beli jenama lain bebulan2 tak abih2..hehhee..tapi nak buat kena beli kacang tu..rasanya sama harga ngan sebotol nutella gak kot..mcm kak hana tu elok la buat sebab tak jumpa kan..

    ReplyDelete
  3. salam rindu cikmanggis..lamanye rasa x mai sini..kita cibuk banget kak!! dh bnyk termiss menu2 best kt sini..alamak cm..homemade nutella nih mesti cuba..sure adam suker giler!! dia mmg kaki hazelnut choc spread..pasnih lehla ibunye wat kan sendiri..mesti puashati kan!! thnx cm!

    ReplyDelete
  4. wah!!! ada resepi nutella kt sini..cnp yek CM..
    kcang tuh mahal sgt ke kak??

    ReplyDelete
  5. salam kak bestnya kak nak try jugakkkk

    ReplyDelete
  6. Hebatnya makcik...sampai bikin nutella sendiri :) Adik kenapa pakai kasut dirumah tu? :)

    ReplyDelete
  7. salam cm..
    wahhhhhhhhh..kalu tokey nutellah tgk resepi akak nie..maunya pingsan tergolek2..hihiihii..tgk hazelnut yg lom kisar pon sungguhhhhhhhhhh berselera..apalagi...tgk yg dah masak tuh..ishhhhhhhh..(lap ayaq liur jap)...

    ReplyDelete
  8. Salam hana..cuba lah buat tapi kena blender semua coklat cair,hazelnut paste,koko,gula dan minyak jagung baru cantik-smooth paste hazelnut spread.tadi cm tak blender semua sebab tetiba blender buat hal.

    ReplyDelete
  9. salam izahdaut..sebenarnya lebih kurang je harga beli dan buat sendiri..saja nak try cabarannya hehe..jika beli tak payah cuci blender hehe

    ReplyDelete
  10. salam inahar..pasti inahar sibuk kat klinik kan..musim orang batuk dan selsema atau demam ni.Cuba lah buat sebab sangat senang.

    ReplyDelete
  11. salam fmina08..kacang tu hanya guna 150 gm je tak mahal sangat.balik modal.Insyallah.

    ReplyDelete
  12. salam chik mi..try la insyallah jadi:)

    ReplyDelete
  13. Selamat sejahtera Tummy..hehe terima kasih atas pujian tu .....adik memang begitu jika nak cepat tak mau buka kasut terus naik atas..nak jadi omputih hehe.Nak kena garu tapak kaki baru takut:)

    ReplyDelete
  14. salam chemp..sebenarnya time panggang kacang tu dah hilang separuh sebab kena "cukai" hehe

    ReplyDelete
  15. Salam cm

    Nak cuba ni, nutella memang barang wajib beli tiap bulan.

    ReplyDelete
  16. salam zai..cuba lah sebab sangat senang membuatnya cuma part cucu blender tu yng payah hehe

    ReplyDelete
  17. Terima kasih sebab share recipe ni

    nak buat sendiri nutelle sebab anak2 suka sangat

    ReplyDelete