- Nenas dipotong kecil.Tumbuk bawang merah,bawang putih dan halia hingga halus.
- Panaskan sedikit minyak dan tumiskan kulit kayu manis,bunga lawang,biji sawi ,buah pelaga dan bunga cengkih
- Kemudian masukkan bahan-bahan yang di tumbuk tadi dan tumis hingga naik baunya
- Masukkan potongan nenas dan kacau hingga rata baru masukkan sedikit air.
- Bubuh garam,serbuk kunyit dan gula.Masak hingga kuahnya pekat.
Wednesday, April 7, 2010
Tumis nenas
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam CM
ReplyDeleteyat jarang masak cam ni sebab budak2 tu tak reti makan..tapi mak budak ngan pak budak suka lak..he he..and then bila I masak anything yg ada cengkeh, sebelum hidang nak kena keluarkan dulu sebab budak2 tu wlpn dah besar makan tak toleh kiri kanan main sumbat jer bila dah tergigit cengkeh complain nya bukan main..tu yg mesti keluarkan dulu sblm dihidang..sajer je kita citer kat CM..
salam makcik..Saya pasti akan cuba resipi ini kalau saya masak hidangan tersebut.
ReplyDeletesalam cm..itu paceri nenas tu..sedap makan dgn nasi minyak..macam terbau2 aromanya kesini..hehe
ReplyDeletesalam yatt hehe budak budak mmg camtu,jika tergigit rempah ratus dalam makanan ..tak suka..katanya bau seperti makjun :)
ReplyDeletedear Tummies..cuba lah pasti tidak akan mengecewakan:)
ReplyDeletesalam kak yam..hehe bau ya?cm mmg suka makan buah-buahan manis dgn nasi..contohnya tembikai,anak anak pun naik hairan:)
ReplyDelete