Salam dan selamat petang.Mari makan srawberry panna cotta...yum yum sedapnya selepas disimpan dalam peti ais sekejap..hmmm sejukkkk dan sangat nyaman tambahan cuaca hari ini sungguh panas.Terima kasih
HANA ku sayang.Cm ambil resepi
HANA ni..minta izin C&P ya...Terima kasih daun keladi,lain hari c& p lagi kihkih.
Bahan-bahannya:)
- 7g gelatin + 3 sudu besar air panas
- 2 ½ cawan susu segar
- 1/4 cawan gula
- 1 sk esen vanila
- Buah2an pilihan - cikmanggis guna srawberry
Cara-cara
- Campurkan gelatin dan air panas. Satukan hingga sebati tanpa ketul2. Kemudian ketepikan.
- Masukkan susu dan juga gula ke dalam periuk. Buka api kecil dan masak hingga mendidih.
- Alihkan dari api. Tuang campuran gelatin dan kacau sebati.
- Tuang ke dalam gelas atau mangkuk puding. Sejukkan lam peti sejuk. Pastikan sedikit lembut baru tuang puree.
- Kisar buah2an pilihan menjadi puree dengan ditambah dengan sedikit gula.
- Sajikan dengan menuang puree tersebut di atas puding dan sedikit potongan buah2an tadi.
- Siap dihidang.
Salam makcik..enaknya!! :)
ReplyDeleteakakkkk... gelasmu cantekkk!! pinjammmm! kekekeke.... psttt jelin2 skali umah akak! hihihi
ReplyDeletesalam tuan rumah... gambar yg ke 3 tuuu menarik hatikusss..... gelas di atur selari ke pintu.. memang penuh kreatif org yg menyenap gambar nii..tahniah..
ReplyDeletedear 3 hungry tummies..enak dimakan selepas disimpan dalam peti sejuk:)
ReplyDeletesalam Hana..hihi tak perasan rumah berselerak...buat buat tak nampak ya:)
ReplyDeletesalam jalilah..hehe boleh jadi jurugambar ar?tp back drop tu hihi berselerak..tuan rumah tak perasan
ReplyDeletesalam cm..macam manalah boleh termiss ayam penyek tu..dah salin n nak cuba nampak enak je..ini juga sedap..datang rumah you n rumah datin mesti bau harum dengan masakan yg enak2...
ReplyDeleteI love pannacotta and this looks awesome :-)
ReplyDelete