Thursday, April 22, 2010
Roti sobek
salam dan selamat tengahari.Roti sobek ni cm masak malam tadi untuk breakfast hari ini.tak tahu apa maknanya Roti Sobek tapi rasanya seakan-akan roti Bai yang cm makan masa kecik-kecik dulu.Kita sengaja garingkan kulit luar tu dan intinya pulak kita guna red bean paste yang dibeli kat kedai.Resepi asalnya ada kat SINI.
Bahan-bahannya:
500 gm tepung roti
11 gm yis segera
2 biji kuning telur
100 gm gula
5 gm garam halus
1 tbsp ovalette.
175 ml air
5 gm bread improver
75 gm melted butter
inti kacang merah secukupnya
Cara-caranya:
Masukkan semua bahan-bahan diatas kedalam mesin pembuat roti.Bila siap uli biarkan dia naik 2 kali ganda.Kemudian tumbuk buang anginnya dan timbang 50 gm setiap satu.Bentukkan seperti bebola dan leperkan.Isikan inti red bean paste.Tutup kemas-kemas.Letakkan dalam loyang bulat.Biarkan naik dua kali ganda dari saiz asal.Bakar hingga masak.Bila keluarkan dari oven sapukan permukaan roti dengan melted butter ketika roti masih panas.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Woohoo..Roti sobek dah sampai kat umah CM...meroti ni sumer nak kena tunggu weekend baru boleh buat..so meantime pass lah roti sobek mu itew...ha ha...
ReplyDeletemintak roti sket kakk! sesuwai nih utk org sakit gusi! huhuhuuuu...
ReplyDeletesalam cm..wow roti sobek buatan sendiri lagi sedap..mari kawan2 kita singgah putrajaya gi rumak cm..makan roti sobek buatan sendiri..
ReplyDeleteSalam makcik... dah lama makcik tak masak ni :)
ReplyDeleteRoti ni nampak enak sekali, saya paling suka red bean paste!
Saya akan masak beberapa hidangan Hakka minggu depan, pakcik orang Hakka ke?
salam yatt..mari2 makan roti sobek..tapikan yatt sobek tu apa?
ReplyDeletesalam hana..masih sakit lagi gusi mu?kena makan makanan yg lembut tu
ReplyDeletesalam kakyam..hehe cm geli hati dari semalam lagi pasal shah ruk khan tu:) terima kasih tolong iklan roti sobek hehe
ReplyDeletedear Tummy:)jangan lupa masak masakan hakka ya tp yang halal tau!ya pakcik org hakka.Pahang ramai orang hakka.
ReplyDeleteRoti sobek...masa kecik selalu makan. Bilalah nak ada bm kalau manual tak larat pula tangan ni mengayuh.
ReplyDeletesalam,
ReplyDeleteTerima kasih makcik, nasihat makcik di SSDL sangat bermakna dan mengesankan.
Lovely brioche!
ReplyDeleteCheers
mamatkamal..thank you dear:)
ReplyDelete