- Masak gula pasir dengan 2 cawan air hingga gula larut dan ketepikan
- Bancuhkan tepung beras dengan 2 1/2 cawan air hingga sebati dan tidak berketul-ketul .Masukkan air kapur.Kacau
- Tuangkan air gula kedalam bancuhan tepung dan kacau hingga sebati.Masukkan esen ros
- Bahagikan adunan kepada 3 bahagian_satu bahagian warna merah,satu lagi warna kuning dan biarkan satu bahagian lagi dengan warna asal
- Panaskan acuan lompang dalam pengukus.Isikan aduanan dalam acuan lompang hingga penuh.Kukus hingga masak.Biarkan ianya sejuk baru keluarkan kuih kosu dari acuannya.Hidangkan dengan kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam.
Monday, April 26, 2010
kuih kosu
Bahan-bahannya:
2 1/2 cawan tepung beras
2 1/2 cawan air
1/2 cawan tepung ubi
1 cawan gula pasir
2 cawan air
1 tsp air kapur
1 tsp esen ros
pewarna merah dan kuning
1/2 biji kelapa parut.
Cara-caranya:
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
aduhaiii santeknyer lesung pipit si lompang tuhhhh! nanti2 nak wat gak lah!!
ReplyDeletelama cari resipi kuih lompang nie kak..dah berapa kali nak buat takut tak jadi lesung pipit bak kata hana tu..nie mesti buat ..barang dah ade..hehehe tunggu!!1
ReplyDeletesalam cm..meriah sungguh kuih kosu you tu..siap ada lesung pipit lagi..hehe agak susah juga nak jadikan lesung pipit tu kan..
ReplyDeletesalam cikmanggis,
ReplyDeleteaish, kosu! teringat masa kecik2, slalu makan kue nih. saya plak suka kue lembik2. ihiks.. cantik wane wani macam tu.
salam pengenalan cik manggis.Saya Dayang dari Shah Alam. Sungguh jelita kuih ni ...:)
ReplyDeleteacuan kosu akak tu sama dgn mak E-na punya...plannya nak angkut bawa sini..he he nanti boleh cuba resepi kak CM ni...comei lote kosu tu!
ReplyDeleteSalam makcik.. saya suka sangat kuih kosu makcik yang berwarna-warni, saya cuma pernah makan yang warna coklat :)
ReplyDeletesalam cm..ala comel nye kue kosu nih...warne warni..nak 3 bijik
ReplyDeleteSalam manis cikmanggis ...
ReplyDeleteWarna-warni dia cantik . Sayang nak makan !
hahahah
salam hana..Darwish ada lesung pipit tak..hehe kosu ni cam tuan dia ada lesung pipi :)
ReplyDeletesalam kak asma..buat la..senang..panaskan dulu acuan baru masukkan adunan dan kukus... mesti ada lesung pipit:)
ReplyDeletesalam kakyam..rindu kat pasar siti khadijah ni kak yam..sebab tu buat kosu:)
ReplyDeletesalam indahouse..budak-budak kecik mmg makan kosu ni..sebab lembik senang nak telan:)
ReplyDeletesalam fizidss..selamat berkenalan& terima kasih kerana sudi singgah:)
ReplyDeletesalam ena..ya ke?jika nak kira umur acuan ni..hmmm dah puluhan tahun..pastu bilangannya makin susut...hilang hehe
ReplyDeletehi Tummy..ya ke?boleh cuba buat sendiri..sangat senang:)
ReplyDeletesalam izahdaut..hehe terima kasih
ReplyDeleteSalam Linda manis-manis..apa khabar yang?salam buat anak-anak comel mu iteww
ReplyDeleteTQ sharing resepi ni.
ReplyDelete