- Blend bawang merah,serai,lengkuas,kunyit,halia,daun kunyit dan cili api dengan sedikit air.
- Masukkan dalam kuali bersama 1 1/2 cawan santan.masukkan asam keping garam dan gula secukup rasa.
- Masak dengan api yang sederhana dan sentiasa kacau agar ianya tidak hangus.
- Bila kering sejukkan baru disimpan dalam peti sejuk.
Tuesday, April 27, 2010
Itik masak dgn rempah serbaguna
Bahan-bahan untuk masak itik:
1/2 ekor itik potong kecil-kecil
2 tbsp rempah serbaguna
1/2 tbsp rempah kari daging
3 helai daun limau purut.
3 cawan air.
Cara-caranya:
Masukkan semua bahan-bahan diatas kedalam kuali dan masak hingga kering.Rasakan gula dan garamnya.
Salam dan selamat tengahari.Dah makan ke belum?harap semuanya dah...sekejap lagi anak-anak balik dari sekolah mesti dorang sibuk tanya masak apa hari ni.Jika cakap masak ikan anak cm mesti buat muka tak suka tapi jika masak lauk ayam..amboi amboi..suka sangat....lebih lebih lagi jika ayam goreng.Tapi hari ni cm masak Itik dengan rempah serbaguna yang cm masak sendiri.Menu kegemaran suami...wah bertambah-tambah..berpeluh peluh..makan tak pandang kiri dan kanan.katanya jika cam ni tiap hari kena lari 8 km setiap petang ...jika tak boroi lah dia kihkih :)
Bahan-bahan yang diperlukan untuk buat rempah segera ni ialah:
1/2 kg bawang merah-hiris nipis
10 batang serai-potong kecil
50 biji cili api_jika tak suka pedas kurangkan,jika nak pedas boleh tambah lagi. (Cili api yg cm guna ni cm tanam sendiri kat tepi rumah dan cili jenis yang tidak pedas.)
3 inci kunyit hidup-potong kecil-kecil
3 inci halia-potong kecil-kecil
2 inci lengkuas-potong kecil-kecil
1 1/2 cawan santan pekat
garam
gula
3 keping asam gelugur
3 helai daun kunyit-hiris kecil-kecil
Cara-caranya:
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Masa arwah mak ada saya selalu makan itik sebab kami bela tapi sekarang dah lama tak makan.
ReplyDeletesalam cm..
ReplyDeleteterliur t dibuatnya melihat segala jenis makanan yg sedap2 di sini.. bertuah suami dan anak2 cm.. sungguh bertuah!!
salam mcm..kakyam tak pernah makan itik tapi kalau serati tu adalah..sangat suka..agaknya rasanya samakah dgn serati.
ReplyDeletesalam Zai..ya ke?cm masak itik sebab suami sangat suka makan itik:)
ReplyDeleteSalam T..terima kasih:)
ReplyDeletesalam kakyam..cm memang suka makan itik serati..jika balik kampung selalu pergi kedai Lalat beli gulai serati..hmm rasa itik lebih kurang sama dengan serati
ReplyDeletesalam makcik.. harumnya! Rempah serpergunatu resipinya mana :)
ReplyDeleteHi tummy...ya sangat harum:) eh resepinya ada!! scroll kebawah lagi ya:)pasti anda akan ketemunya.
ReplyDeletesalam cm..
ReplyDeletewahhhhhh kalu kapong gak femes bnar rendang itik..maklumlah itik phero sdr..tapi skat dok kl nie..bru skali make rendang itik...tgk cm masok itik...terliurrrrrrrr jahh...sedapnya...patutlah namboh make cik abe..hihhiih
salam chemp...kapong cm terkenal gulai serati!!!sedap weh!! tapi itik ni jika kena caro masak..sedap jugak...cik abe make dok kelih kiri kane weh:)...lagumano ambo kecek kelate nih?ok?hehe
ReplyDeleteHehe saya pasti dah jadi buta!
ReplyDeletedear tummy..eh bukan buta cuma terlepas pandang hehe
ReplyDelete