- Asingkan isi ikan dari tulangnya.Blend dengan 4 cawan air hingga hancur.
- Tumbuk bawang merah,bawang putih,halia dan lada hitam hingga lumat.
- Satukan dalam periuk semua bahan bahan tadi termasuk air rebusan ikan.
- masak hingga mendidih.Siap:)
Wednesday, March 24, 2010
Laksa Lemak
Hidangkan laksa bersama ulam dan sambal belacan.Curahkan kuah..daah:)
Bahan-bahan untuk kuahnya:)
6 ekor ikan kembung-rebus dgn sedikit air,garam dan asam keping hingga masak
2 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 inci halia
1 cawan santan pekat (cm guna 1/2 cawan je)
garam dan gula secukupnya
1 sudu teh lada hitam
1 keping asam gelugur
4 cawan air untuk blend isi ikan
Cara-caranya:)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Makcik laksa lemak ni sama dengan laksa kedah atau laksa Perliskah?
ReplyDeleteSaya suka sekali tambahan ulam dengan laksa ni, enaknya!
salam cm..mak cik baru je makan laksa n laksam...hehehe tapi beli je...sedap nampak laksa tu..ni benda baru bagi kita disini.sambal lada kita tak bubuh belacan... kita asingkan..sapa nak belacan, bubuhlah dlm pinggannya .sambal hanya dimesen lada kering n cili api..garam kami asing juga..ini satu pembaharuan rasanya lebih enak dibuat sambal seperti cm buat ni ..TQ
ReplyDeletekiter sukerrrrr sgt laksa kuah putih aka lemak nih banding laksa asam! syedappp! semangkuk kak plsss! belacan lebih! hihihi
ReplyDelete3 hungry tummies..ini laksa kelantan.Jika laksa perlis atau laksa kedah itu adalah asam laksa.I was born in southern Thai.Laksa disana pun hampir sama dgn laksa kelantan.
ReplyDeletesalam kak yam..kat kb senang..nak makan je boleh beli.Tak payah susah susah kan..ini lah sb cm rindu nak balik makan makan kat kb.Sambal belacan tu cm reka sendiri sb anak anak tak mahu makan yg ..belacan asing,sambal asing hehe
ReplyDeletehana..awas hana! belacan tak boleh lebih..hehe
ReplyDeleteCM..cepatlah keluarkan laksa tu kite dah bersila rapat ni dah siap buka zip sbb nak makan banyak2..
ReplyDeletedatin..buka zip?ingatkan datin pakai sarung tadi kihkih
ReplyDeleteTerima kasih makcik, saya akan cuba risipi ni minggu depan.
ReplyDelete3 hungry tummies..ok..selamat mencuba
ReplyDeleteCM..kesian kita..kita tak perna makan laksa cam ni...buat kan lah kita.....;)
ReplyDeleteni laksa kelantan eh?? tapi selalunya org makan dgn 'mee' yg bulat2 mcm popia kena potong tu! hahaha..tak tau apa nama dia. terima kasih sbb share resepi ni...saya nak cuba minggu ni! *drooling*
ReplyDeletekaaaaakkk...perghhhh!!! kalu dapat laksa nih berpinggan saya mkn..mmg suke sgt laksa pantai timur kalu banding laksa utara..dh terliur dh nih cikmanggis..ada lg x kt dapur tuh??
ReplyDeleteYummylicious..I love that very small chillies..don't know the English name for it..we use it a lot in our native
ReplyDeletesalam yatt..yatt tak pernah makan?elok yatt cuba resepi ni insyallah sedap:)
ReplyDeletesalam yang yang..oo itu laksam tapi kuahnya sama je.Laksam cam kuey tiew bentuknya.Cuba lah.tak susah membuatnya.
ReplyDeletesalam inahar..siannya adik ku ini..jom makan:)
ReplyDeletehi Gulmohar..the small chillies -in malay we call that "cili api" and in english known as "bird's eye chillies :)
ReplyDelete