LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Friday, February 26, 2010

Ketayap Belang


Jom kita makan ketayap belang petang ni...saja nak tarik perhatian penghuni rumah ni makan kuih ketayap,rupa lain sikit dari biasa tapi sebenarnya rasanya sama je :) terima kasih kak Wan kerana cm ambil idea dari blog kak Wan.Cantik-cantik betul kuih yang kak wan buat.Jika ada resepi kan best hehe:)


 Bahan-bahan untuk kulitnya:


 1 cawan tepung gandum.
 2 biji telur secubit garam 
1 1/2 cawan susu segar 
sedikit pewarna hijau 


 Cara-caranya:


 Masukkan semua bahan-bahan diatas kecuali pewarna hijau kedalam blender.Blend sampai sebati.Ambilkan 3 sudu makan adunan untuk dicampurkan dengan pewarna hijau 


.Nak buat belang Panaskan kuali dan sapukan sedikit minyak.Sendukkan satu senduk kecil adunan kedalam kuali dan gerak-gerakkan kuali agar adunan jadi dadar yang nipis dan berbentuk bulat.Ambil sedikit adunan hijau dan buatkan jalur-jalur diatas dadar tadi.Biarkan sekejap baru angkat.Sejukkan dan isi dgn intinya dan digulung dgn kemas.


 Bahan-bahan untuk intinya: 


 1/2 biji kelapa parut 
1 cawan gula merah 
1 helai daun pandan 


 Cara-caranya:


 Masukkan semua bahan-bahan diatas kedalam kuali.Masak dengan api yang perlahan sehingga gula dan kelapa sebati.Kacau perlahan-lahan takut inti kelapa ni hangus.Sejukkan sekejap .Siap untuk di gunakan.

8 comments:

  1. Nak kuih ketayap belang 4 pcs!!! Sedapnyaaa...lama tak makan! ;)

    ReplyDelete
  2. It's so true that Malay and Kerala cuisine have so much in similar..we make something similar too but without the green streaks...:D love it :-)

    ReplyDelete
  3. kalau dapat tunjuk step-by-step mesti bagus kan ;)

    ReplyDelete
  4. love...alamak abih daa..lain kali ya:)

    ReplyDelete
  5. Gulmohar..thanks for visiting my blog.I have Kerala Friends here and love Kerala foods.Hope we can exchange recipes and idea:)

    ReplyDelete
  6. Umi_e..idea yang bagus insyallah lain kali dapat tunjuk step by step:)

    ReplyDelete