LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Sunday, February 28, 2010

Talam Nangka

Salam dan selamat petang semua ya..panasnyaaa!!!...tak berani keluar rumah..bahangnya sangat kuat...nasib baik bukan bulan puasa jika tak...tergolek la kepanasan dan kehausan.Petang ni cm makan kuih talam nangka..mak datuk..sedapnya hingga menjilat jari.Terima kasih kak Wan.Cm ambik resepi citarasawan Myresipi.Teringin sangat nak makan talam nangka tapi tak jumpa resepinya.Jadi cm ambil resepi talam pisang di ubah dengan bubuh potongan nangka.....sedap betul.Bau nangkanya semerbak harum(bagi penggemar nangka) Mari kita lihat apa bahan-bahannya:) A 120 gm tepung beras 100 gm tepung ubi 250 ml santan pekat KARA 150 ml air B 175 gm gula pasir 1/2 sudu teh garam 2 helai daun pandan 400 ml santan cair C sedikit pewarna kuning 200 gm nangka yang dipotong dadu Cara-caranya:)
  1. Satukan A
  2. Masak B hingga gula hancur.Tuangkan kedalam A.Kacau hingga rata dan tapis.Bahagikan pada 2 bahagian.Warnakan satu bahagian dengan pewarna kuning dan satu lagi biarkan dengan warna asal.
  3. Tuangkan adunan berwarna kuning kedalam loyang dan kukus hingga masak
  4. Tuangkan 2 senduk adunan warna putih keatas adunan yang telah dikukus tadi dan tabur dgn potongan buah nangka.Kukus selama 5 minit.
  5. ulangi proses yang sama sehingga semua adunan habis .Akhir sekali kukus selama 3o minit.
  6. Biarkan talam benar-benar sejuk baru dipotong.

6 comments:

  1. Hi Kak, uish sedapnya talam tuh! Nak grab over the screen lak! hehehe...:)

    ReplyDelete
  2. love..hehe hati hati pecah screen ni!!!

    ReplyDelete
  3. Can't agree with you more on the flavor of jackfruit :-)too tempting

    ReplyDelete
  4. waduh cikmanggis..dh dapat bayangkan betapa semerbaknye bau talam nangka ni haa..adehh..meleleh dh airliur ni..hehe!!

    ReplyDelete
  5. Gulmohar...I should add more jackfruit into my Talam:)

    ReplyDelete
  6. inahar...apa khabar?meh makan kuih talam:)

    ReplyDelete