LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Thursday, November 19, 2009

kek coklat yogurt

Hitam-hitam si tampuk manggis. Sungguh pun hitam rasanya manis:) Terima kasih pada kak ton dari bukit antarabangsa.Resepi ni cm dapat dari kakton puluhan tahun yg lalu dan menjadi kegemaran seisi rumah:) Bahan-bahannya:) 3 biji telur 250 gm butter-cairkan atas api 2 cawan gula pasir(kita guna gula kastor) 1 cawan yogurt 1 cawan serbuk koko 3 cawan tepung gandum(kita guna 2 3/4 cawan) 2 sudu teh penuh soda bicarbonat 1 sudu teh esen vanila 1 cawan air panas mendidih Cara-caranya:)
  1. Pukul telur dan gula hingga kembang
  2. Masukkan butter,yogurt dan vanila esen
  3. Ayak tepung gandum,serbuk koko dan soda bicarbonat 2 kali
  4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.Berselang seli dgn air panas hingga habis.
  5. Kacau hingga betul-betul rata,masukkan dalam loyang
  6. Hentak-hentakkan perlahan -lahan loyang tadi.Bakar sehingga masak
1 cawan plain yogurt Cairkan butter atas api 1 cawan air mendidih Gaul sebati Hentakkan sikit sebelum bakar Sebiji kek yang besar

13 comments:

  1. salam CM,sedap nampak kek tu.boleh masuk list nih..

    ReplyDelete
  2. Nak cuba nak cuba... anak dah complaint mama dia asyik buat kek choklat.

    ReplyDelete
  3. maria..cuba buat,insyallah tak mengecewakan

    ReplyDelete
  4. zaitun..hehe anak-anak dah komplen?kena stop coklat jap tu

    ReplyDelete
  5. wah nostalgia betul kertas CM tue.heheh

    ReplyDelete
  6. Salam cik manggis,
    wah, resipi turun temurun tu.
    mesti sedap, kan? :)

    ReplyDelete
  7. bahan2 yg sng
    sng nak buat
    tp empunya diri pemalas
    hehehe tp raya aji ni rs nak buat lahh
    huhuhuhu

    ReplyDelete
  8. cikmanggis,
    kek ni saya tak pernah rasa lagi, tapi klu minuman yogurt saya mmg peberettttt. Ingat lagi mase saya merantau ke satu daerah tu, setiap laki lepas solat jumaat diluar masjid tu ade jual minuman yogurt. so japi pelanggan tetap lah saya setiap jumaat, hehehe

    ReplyDelete
  9. Wah boleh tambah koleksi resepi kek coklat simpanan saya ni....

    ReplyDelete
  10. aha lah adikblog: kak gerau terkesima tengok kertas tu. Boleh masuk arkib tu. he he he. Mak kita pun banyak kertas cam tu. Kertas buku latihan buat tulis resepi.Resepinyeer pun semua sukat pakai cawan. ha ha ha. Dannn memang sedap kek resepi pakai sukat cawan tu.

    ReplyDelete
  11. terliur tengok kek coklat...
    nak cuba buat lah~

    ReplyDelete
  12. THANK YOU to the author,saya da try recipe ni...awesome!bak kata mama,rase nye lain drpd kek coklat y lain..thank you for sharing!

    ReplyDelete